Institut za nestale
0

Predstavljanje rezultata pretrage jezera Perućac

SRNA
Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović najavio je da će danas u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima Instituta za nestale osobe BiH, saopštiti rezultate pretrage jezera Perućac.

Odalović je rekao da strana iz BiH tvrdi da je na lijevoj obali jezera Perućac pronašla posmrtne ostatke koji odgovaraju broju od 370 tijela.

''To tvrdi strana iz BiH i mi nemamo razloga da to ni potvrđujemo niti demantujemo. Oni su radili taj dio posla. Skoro dva mjeseca  pretraživani su i jezero i korito rijeke Drine u gornjem delu'', rekao je Odalović Srni.

On je dodao da su sa srpske strane jezera pronađeni posmrtni ostaci koji odgovaraju broju od 11 tijela.

Odalović je najavio da će u 10.30 sati na konferenciji za novinare u Sarajevu biti predočeni rezultati onoga što je zajednički urađeno sa Institutom za nestale osobe BiH tokom pretrage jezera Perućac. On je najavio da će posjetiti i Međunarodnu komisiju za nestala lica.

Na lokaciji jezera Perućac u Srbiji 9. avgusta počela je pretraga koja je trebalo da utvrdi da li se na tom mjestu nalaze tijela ubijenih u ratovima u BiH i na Kosovu.

Institut za nestala lica BiH zatražio je krajem juna da se istraži ova lokacija, kako bi se pronašli ostaci ubijenih u Višegradu 1992. godine, a zahtjev kosovske strane uslijedio je nakon pronalaženja ostataka oko stotinu nestalih kod Perućca 2001. godine, u jednoj hladnjači.