BiH
0

Promrzli i pokisli radnici Dite štrajkuju glađu ispred Vlade TK, tu će i prenoćiti

Piše: D. Brkić
Nekoliko radnika Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle danas je započelo štrajk glađu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK).
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Resornom ministru u Vladi TK Željku Knežičeku i premijeru Seadu Čauševiću još danas su poručili kako će prespavati na pločniku ispred sjedišta izvršne vlasti. Večeras smo ih zatekli na istom mjestu, pokisle i promrzle, ali i odlučne da ovoga puta istraju u svojim zahtjevima.

"Nemam kud. Ako odem kući, nemam ništa. Ostalo mi je da štrajkujem glađu kako bih natjerao vlastordšce da nam pomognu. Potražujemo preko 20 plata i preko 40 mjeseci doprinosa", kaže štrajkač Rifat Muminović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Borba radnika Dite za svoja prva traje gotovo dvije godine. Pokušavali su na razne načine privoliti većinskog vlasnika preduzeća Lora d.o.o. Harisa Abdurahmanovića da ispoštuje preuzete obaveze.

Ali...

"Niko nema razumijevanja za naša prava. Oni žive kao lordovi, a mi rovarimo po kontejnerima. Borit ćemo se do posljednjeg trenutka za ono što nam pripada“, kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Vlada TK je u nekoliko navrata poručila kako nema ingerencije za odlučivanje u preduzeću koje je privatizovano. Radnici, pak, traže da Vlada TK reaguje, jer je Haris Abdurahmanović, između ostalih, i sa tadašnjom Vladom TK sklopio privatizacijski ugovor.

Radnici, njih nekoliko, odlučili su da večeras prespavaju na pločniku ispred Vlade TK. Ujutro očekuju da im se priključi veći broj obespravljenih radnika jer, kako kažu, agonija Dite predugo traje.