BiH
0

Policija otjerala Ditine štrajkače sa ulaza u zgradu Vlade TK

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Desetak radnika Fabrike deterdženata Dita, koji su proteklu noć proveli ispred Vlade TK, u prijepodnevnim satima udaljeno je od ulaza u zgradu izvršne vlasti.

Naime, službenici policije naredili su radnicima Dite da se sklone sa stepeništa i ispod nadstrešnice, što su oni i učinili.

"Ne zamjeramo mi policiji ništa, jer su oni dobili takvu naredbu. Pomjerili smo se na plato, faktički na vjetrometinu, ali nećemo odustati. Ostajemo dok se naši problemi ne riješe", navode radnici nekadašnjeg privrednog giganta.

Podsjetimo, oni su u ponedjeljak stupili u štrajk glađu nakon još jednih propalih pregovora sa premijerom Seadom Čauševićem i resornim ministrom Željkom Knežičekom o rješavanju radno-pravnog statusa. Radnici potražuju 23 plate i uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje za 40 mjeseci.

"Najžalosnije je što je kriminalistička policija MUP-a TK našla dokaze o počinjenom kriminalu u Diti, ali niko to ne želi procesuirati. Mi smo ostavljeni na milost i nemilost, dotjerani do prosjačkog štapa. Preostaje nam da se štrajkom glađu borimo za svoja prava. Zbog toga ostajemo i narednu noć ispred Vlade TK, a nije isključeno da podignemo i šatorsko naselje", kažu radnici Dite.