BiH
106

Promovisana nova knjiga Slave Kukića: Nacionalne trube danas još jače zavijaju

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ugledni profesor Slavo Kukić prezentovao je u Sarajevu novu knjigu "Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba". Promociji su između ostalih prisustvovali i visoki predstavnik Valentin Inzko i potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Profesor Ivan Cvitković kazao je kako je riječ o knjizi u kojoj se tematiziraju sve one teme koje muče Kukića, počevši od diskriminacije na etničkom osnovu u BiH, korupcije, stranačkog zapošljavanja u državnoj službi, fašizma pa sve do iseljavanja stanovništva.

U tom kontekstu kazao je da je frapantan podatak da u jednoj školskoj godini nije upisan nijedan đak u osnovnu školu iz 28 sela koja se nalaze u sastavu općine Livno.

Cvitković je istakao da knjiga govori o nepostojanju pravne države, što posebno muči Kukića.

Jedan od recenzenata knjige bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac koji je kazao kako je Kukić u 83 kolumne iznio zastrašujuće činjenice koje su dramatično upozorenje svima onima koji misle na budućnost ove zemlje.

Repovac je podvukao da nacionalne trube u našoj zemlji nikada nisu ni prestale zavijati, već da ovih godina samo zavijaju još jače dok se građani prave da ih ne čuju.

"Danas nacionalisti prigovaraju nacionalistima za nacionalizam", rekao je Repovac.

Domaću politiku nazvao je tajkunskom politikom koja je od svog podanika napravila siromaha i koja je ponizila i degradirala vlastito stado nacionalizmom.

"Ako jednom djetetu bude pala dlaka s glave, neće biti dovoljan jedan Haški tribunal da im presudi za nacionalizam", upozorio je Repovac.

Prisutnima se obratio i profesor sociologije Esad Bajtal koji je kazao da se na listi najjadnijih zemalja svijeta ispred BiH nalazi samo Venecuela.

Vlasti je optužio da su građane natjerale da se hrane iz kontejnera te da je "kopanje kontejnera u BiH postalo privredna grana".

Podsjetio je i da su bh. parlamentarci jedni od najplaćenijih u Evropi, ali da oni uopće nisu narodni poslanici s obzirom na to da rade isključivo u ličnom interesu.

Bajtal ističe da političari uvjeravaju građane BiH u stvari koje nisu realne, prisjećajući se ranijih izjava Bakira Izetbegovića koji je Bosancima i Hercegovcima poručio da ne govore kako je nekada bilo puno bolje, Željke Cvijanović koja je tvrdila da je SNSD produžio životni vijek stanovnika RS-a te skorašnje izjave Milorada Dodika koji je kazao da građani RS-a žive bolje od stanovnika Zapada.

Autor knjige Slavo Kukić nije želio govoriti o svojoj knjizi, ali je istakao da je riječ o djelu koje je rezultat hronološkog praćenja dešavanja od predizborne kampanje 2014. godine pa do predizborne kampanje 2016. godine.

On je kazao da naslov knjige na najbolji način govori šta su njeni zaključci i poruke.

Kukić je upozorio da su politička zastrašivanja i vokabular, ali i kompletan ambijent gori od dešavanja 90-ih godina.