"Iznad crte"
37

Promovisana knjiga Dragana Čovića: Ovo je odgovor kritičarima

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U ispunjenoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače promovisana je knjiga Dragana Čovića "Iznad crte - moja vizija evropske Bosne i Hercegovine". Zbirka sadrži više od sto Čovićevih govora iz posljednjih petnaest godina.

"Ovo je prava prilika da se vidi šta je sve urađeno u posljednjih petnestak godina. Mnogi od ovih govora nisu bili pisani, ali su danas odgovor svima onima koji na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo. Nek pogledaju kontinuitet, vjerodostojnost mog izričaja upravo u zadnjih petnaestak godina", izjavio je Čović.

O knjizi su govorili Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević.

"Uvjeren sam da sve ono što imamo definisano u knjizi govori da vrijedi ostati iznad crte svih nas u BiH i da se ne tražimo naše razlike nego zajednički sadržilac. Bilo da se radi o unutrašnjem uređenju ili evropskom putu kojeg niko neće moći zaustaviti", rekao je Čović izrazivši uvjerenost da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost u svojoj domovini i osigurati opstanak.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Rektor Tomić je kazao kako Čovićevi govori na najbolji način svjedoče koliko je on bio u vanjskoj politici državnik, koliko se zalagao za evropsku BiH, BiH u euroatlantskim integracijama...

"S druge strane pokazuju koliko je bio dosljedan na unutrašnjem planu u kojem je stalno govorio da BiH treba dizajnirati tako da sva tri konstitutivna naroda i svi njezini građani budu zadovoljni", istakao je Zoran Tomić.