Razmatranje kroz niz tema
0

Promovisan zbornik "Kojeg je roda sigurnost?"

FENA
U okviru programa obilježavanja Dana žena, koji zajednički organizuju Sarajevski otvoreni centar (SOC) Fondacija Cure i NATO štab Sarajevo, na Fakultetu političkih nauka održana je promocija zbornika “Kojeg je roda sigurnost?”

Na promociji su govorili: Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, priređivači zbornika, Mirela Rožajac-Zulčić i Amila Ždralović, autorice teksta.

Promociju je moderirala Lejla Turčilo koja je istakla važnost zbornika kao poduhvata koji radi na dizanju svijesti o datim temama.

Autorice teksta, Rožajac-Zulčić i Ždralović, su se u svom tekstu bavile ženskim mirovnim aktivizmom, pa i pitanjem da li su zaista miroljubiviji spol.

U radovima se istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam.

Ova publikacija je druga po redu u ediciji Gender Sarajevskog otvorenog centra u okviru koje Sarajevski otvoreni centar namjerava objavljivati različite naslove koji se tiču roda kao sociološki i kulturološki uvjetovane razlike između osoba muškog i ženskog spola, koje su, prije svega, proizvod normi, praksi, običaja i tradicije i kroz vrijeme su promjenljivi te posebno pojava i osoba koje negiraju, prevazilaze, propituju i kritikuju ovu usku binarnu podjelu, te presjek roda i različitih društvenih kategorija: sigurnosti, politike, umjetnosti...