Ima li je u BiH?
59

Predstavljen zbornik "Politička odgovornost u BiH"

Klix.ba
Danas je u Sarajevu, u hotelu Evropa, predstavljena "Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi", koja je nastala kao rezultat saradnje udruženja građana "Zašto ne" i Udruženja za političke nauke u BiH.

Tijana Cvjetićanin iz UG "Zašto ne" i Samir Forić iz Udruženja za političke nauke, koji su uredili ovaj zbornik, govorili su o motivima za saradnju između ova dva udruženja, koja je rezultirala najprije konferencijom "Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi", održanom u aprilu 2012. godine, a zatim i istoimenom publikacijom.

Osnovna ideja iza ovog zajedničkog poduhvata bilo je sučeljavanje iskustava i perspektiva akademske zajednice i organizacija civilnog društva u teorijskom proučavanju i praktičnom bavljenju pitanjem političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini, uz namjeru da se pronađe poveznica i prostor za saradnju između akademske zajednice i civilnog društva u ovoj oblasti.

Prof. dr. Asim Mujkić, autor jednog od radova objavljenih u ovoj publikaciji, je detaljnije obrazložio motive akademske zajednice za jednu ovakvu saradnju, naglasivši njen pionirski karakter, multidiciplinarni pristup i značaj za politologiju i druge srodne discipline.

Prof. Mujkić je također istakao da se akademska zajednica do sada uglavnom nalazila „sa druge strane“ političke odgovornosti, nerijetko služivši interesima i ideologijama vladajućih etnopolitičkih struktura, te da ovakve inicijative imaju veliki značaj za njeno odvajanje od ovakve uloge i pozicioniranje kao kritičkog subjekta. Naglasio je i to da politička odgovornost nije nešto što dolazi "prirodno", već da se na njoj mora raditi i da se ona mora zahtijevati.

Mr sc. Adis Arapović iz Centra Civilnih Inicijativa, također jedan od autora zastupljenih u ovoj publikaciji, detaljnije se osvrnuo na sam pojam političke odgovornosti i ocijenio da je ona u Bosni i Hercegovini na izuzetno niskom nivou, što je ilustrovao najsvježijim primjerima ponašanja vladajućih stranaka u kontekstu procesa formiranja vlasti na državnom nivou, te posebno rekonstrukcije Vlade Federacije BiH.

Arapović je govorio i o uzrocima sveprisutne političke neodgovornosti, koje je locirao u sistemskim problemima koji prate državno uređenje Bosne i Hercegovine, kao što su, između ostalog, njena nedovršena ustavna konstrukcija i nepotpun suverenitet državnih institucija, što, zajedno sa drugim uzrocima, dovodi do partitokratije i koči razvoj demokratije kroz odgovornost i funkcionisanje institucija koje bi trebale biti njeni nosioci.

Prezentaciju je moderirao Darko Brkan, predsjednik UG "Zašto ne".

Publikacija sadrži 10 tekstova o različitim aspektima praktične i teorijske strane političke odgovornosti, uključujući predstavljanje praktičnih istraživanja civilnog društva, te preispitivanje pojma političke odgovornosti sa politološkog, pravnog i komunikacijskog aspekta. Dostupna je na adresi zastone.ba.