Najboljima uručena "Zlatna značka"
2

Promovirano 6.209 diplomanata i magistranata UNSA

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskoj dvorani Zetra je danas održana svečana promocija 6.209 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Istovremeno, promovirano je 25 najboljih diplomanata i 17 magistranata kojima je dodijeljeno priznanje "Zlatna značka" UNSA.

Promociji u prepunoj dvorani Zetra prisustvovao je rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić, dekani i dekanese fakulteta, kao i brojni roditelji, braća, sestre, rodbina i prijatelji diplomanata i magistranata. Najboljima su priznanje "Zlatna značka" dodijelili rektor Avdispahić i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Adnan Zahirović sa Prirodno-matematičkog fakulteta proglašen je najboljim diplomantom, a Alem Memić, takođe sa Prirodno-matematičkog fakulteta, najboljim magistrantom.

"Iskazujem nadu da će upravo s vama Univerzitet u Sarajevu ojačati vodeće institucije u državi u oblastima naučnih istraživanja i visokog obrazovanja. Danas, vama koji stupate na tržište rada, želim da vaše diplome i kompetencije budu prepoznate, a oni koji ne budu čekali priliku, neka je sami stvore“, istakao je u obraćanju diplomantima i magistrantima rektor UNSA Muharem Avdispahić.

Najbolji diplomant ovogodišnje promocije Adnan Zahirović istakao je da je tajna njegovog uspjeha "samo rad i trud".

"Trenutno sam student drugog ciklusa na Odsjeku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Planiram prvo privesti taj studij kraju, i iskreno se nadam da ću uskoro pronaći i neko zaposlenje“, rekao je Zahirović. On je izrazio nadu da će uspjeti pronaći posao koji će biti u skladu sa njegovim obrazovanjem.

Univerzitet u Sarajevu čine 23 fakulteta i akademije, a pridurženi član je Fakultet islamskih nauka.

Počeci visokoškloskog obrazovanja u Sarajevu datiraju još iz 1531. godine, kaga je Gazi Husrev-beg utemeljio Hanikah, visoku školu sufijske filozofije. Savremena istorija UNSA počinje otvaranjem svjetovnih visokoškolskih institucija neposredno pred Drugi svjetski rat. Izborom prvog rektora 2. decembra 1949. godine ova institucija je počela raditi pod nazivom Univerzitet u Sarajevu.