BiH
1.3k

Promovirano 45 novih policajaca u Federaciji BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Osnovnu obuke za čin "policajac" završilo je 45 polaznika Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji već od sutra postaju ovlaštene službene osobe na usluzi građanima Federacije BiH.

"Vaš uspjeh u policijskom radu ovisit će o povjerenju koje uživate kod građana, jer samo za njih i s njima možete u potpunosti ispuniti vašu ulogu u društvu. Svojim autoritetom morate im pružati sigurnost", izjavio je šef Odsjeka za osnovnu obuku Nusret Beširević na današnjoj promociji 26. generacije polaznika Policijske akademije FMUP-a u Sarajevu.

Izrazio je očekivanje da će ovih 30 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 15 iz Federalne uprave policije, odnosno Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, prije svega, odlikovati profesionalizam, učestvovanje u borbi protiv svih oblika kriminala te poštivanje ljudskih prava i sloboda.

Također, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i komesar MUP-a Tuzlanskog kantona Fadil Šljivić poželjeli su novim policajcima uspjeh u budućem radu, te im s ostalim saradnicima uručili diplome.

Polaznici su ostvarili vrlodobar rezultat s prosječnom ocjenom 4,47 i posljednja su generacija koja je pohađala obuku po starom konceptu od 13 mjeseci.

Naredna generacija za čin policajca obučavat će se osam mjeseci, što čini pet mjeseci teorijskog i tri praktičnog rada.

Ovom prilikom Nusret Beširević, ovlaštena osoba za poslove iz nadležnosti direktora Policijske akademije FMUP-a, zahvalio je na podršci federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, zahvaljujući kojoj je, ističe, započeta procedura izmjene zakonske regulative, koja će omogućiti vraćanje policijskih ovlaštenja za uposlenike Policijske akademije FMUP-a.

Zbog ranije ugovorenih obaveza ovoj ceremoniji nije mogao prisustvovati federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Na promociji je istaknuta zahvalnost međunarodnoj zajednici na podršci, koju pruža Policijskoj akademiji, a prije svega vladama SAD-a i Turske.

Policijska akademija Federalnog MUP-a jedna je od najvažnijih institucija u policijskom sistemu, koja doprinosi razvoju savremene i demokratske policijske strukture.