Dodatna snaga
1.2k

Promovirano 125 novih policajaca FMUP-a, zvaničnici im poručili da časno služe građanima

Piše: Dž. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) danas je predstavilo 125 novih polaznika Policijske akademije za čin policajca. Ovo je 30. promocija novih i obrazovanih mladih policajaca koji su se opredijelili za posao pun izazova.

Promociji su pored porodica i prijatelja polaznika prisustvovali visoki zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija.

"Posao za koji ste se opredijelili je pun izazova i ponekad vas jedna greška može koštati policijske karijere. Zato uvijek imajte na umu da u datom momentu, koristeći znanje koje ste stekli ovdje, učeći od starijih kolega i nadograđujući se svakodnevno, postupate ispravno. Ne zaboravite da se vrijednost policijskog posla mjeri zadovoljstvom naših građana. Stoga očekujem da ćete opravdati povjerenje koje su vam građani dali", poručio je mladim policijacima federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Premijer FBiH Fadil Novalić ovim povodom je kazao kako Vlada FBiH redovno prati rezultat rada policije. On je rekao kako je u javnosti pogrešna percepcija da živimo u nesigurnom društvu jer, kako je dodao, mi živimo u nesigurnom vremenu.

"Izvještaji su svake godine sve bolji. Kada poredimo s drugim zemljama, mi imamo manje nepoželjnih krivičnih dijela, za što ste svakako zaduženi vi. To je naravno zasluga generacija prije vas koje su izašle iz ove čuvene škole", rekao je Novalić.

Istakao je da je Policijska akademija ušla u historiju i da očekuje kako će i oni krenuti tim stopama da sigurnosnu situaciju u FBiH čine sve boljom.

"U ime Vlade FBiH i u svoje ime, poručujem vam da ostanete dobri ljudi kako su vas roditelji i naučili, a da u profesionalnom smislu dobro radite svoj posao. Želim vam dobar napredak u karijeri", kazao je Novalić.

Od 125 polaznika 30. generacije koji su završili osnovnu policijsku obuku, 25 ih je iz Federalne uprave policije te 100 iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Ova generacija postigla je vrlodobar (4) uspjeh s prosječnom ocjenom 4,165, a najbolji vod je prvi vod s prosječnom ocjenom 4,40.

"Ostvareni napredak u obuci od generacije do generacije je očigledan. Obuka koju ste uspješno okončali je temelj na kojem ćete graditi svoju karijeru", rekao je direktor Policijske akademije Nusret Beširević te se zahvalio međunarodnoj zajednici koja im pruža podršku.

U protekloj godini na Policijskoj akademiji FMUP-a različite vidove obuke pohađalo je 3.390 polaznika, a trenutno je na obuci još 306 polaznika. Iskazane su potrebe za još 500 polaznika.