BiH
656

Promovirano 12 doktora nauka Univerziteta u Sarajevu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvanaest doktora medicinskih, pravnih, hemijskih, bioloških, šumarskih i veterinarskih nauka promovirano je danas na svečanoj promociji u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Na čast doktora nauka promovirani su magistri: Ljubica Todorović, Zahid Lepara, Haris Vranić, Amila Ferhatović, Senad Bajrić, Sabina Begić-Hairlahović, Azra Metović, Mirela Mačkić-Đurović, Jusuf Musić, Aida Ibrahimspahić, Zinka Maksimović i Besir Jašari.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Muharem Avdispahić kazao je da promocijom doktora nauka očekuje, da svako od njih, na svoj način, doprinese razvoju društvene, akademske i naučne zajednice.

Poručio je da doktori nauka danas stupaju u klub istraživača s najvišim naučnim znanjem kao potvrdom za njihovom opredijeljenosti za samostalnim traganjem.

Naglasio je da najveći svjetski izdavači precizno bilježe kompetencije Univerziteta u Sarajevu, a naglasio je da je na akademskoj zajednici da unapređuju kulturu prisutnosti na mjestima koja se u međunarodnom smislu smatraju relevantnim.

"Time doprinosite vlastitoj afirmaciji, afirmaciji ovog univerziteta i znak ste dobre budućnosti", smatra rektor ističući da postoji potreba da se uveća broj disciplina koje se u Sarajevu izučavaju.

Kazao je da nema sumnje da će doktori nauka dati doprinos afirmaciji Univerziteta, raditi na produbljenju svijesti u društvu i značaju ulaganja u nauku i razvoj.