BiH
146

Promovirani novi doktori nauka i profesori emeritusi Univerziteta u Sarajevu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvanaest doktora nauka i 11 profesora emeritusa promovirano je danas na svečanoj promociji u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu upriličenoj povodom "Univerzitetskih decembarskih dana".

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da je univerzitet zajednica istraživača, profesora i studenata što se jasno ispoljava procesom sticanja akademskog zvanja doktora nauka.

Naglasio je da je univerzitet mjesto gdje se utvrđuje tradicija i uvažavaju postignuća da bi se uspješno tragalo za novim spoznajama.

Promovirano je 12 doktora nauka, a to su doktori poljoprivrednih nauka Robin Mujačić i Jasmina Tahmaz, doktori medicinskih nauka Daut Gorani i Enida Imamović, doktori veterinarskih nauka Alija Gušić, Amer Alić i Ahmed Smajlović, doktor hemijskih nauka Sead Hrustanović, doktor matematičkih nauka Dženan Gušić, doktor ekonomskih nauka Amila Pilav - Velić i doktori tehničkih nauka Florina Jerliu i Irma Fejzić.

"Promovirali smo i 11 profesora emeritusa koji su svoj radni vijek ugradili u dobro ovog univerziteta i koji će svojim bogatim iskustvom nastaviti doprinositi boljitku", kazao je Avdispahić.

Promovirani profesori emeritusi su penzionirani redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Miloš Trifković, penzionirani redovni profesor Filozofskog fakulteta Adila Pašalić-Kreso, penzionirani redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Senija Alibegović-Grbić, penzionirani redovni profesor Medicinskog fakulteta Edina Bešlagić, penzionirani redovni profesor Pravnog fakulteta Nevenko Misita te penzionirani redovni profesori Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Ivan Cvitković, Ćamil Husejnbašić, Nijaz Musabegović, Mirko Pejanović, Hidajet Repovac i Šemso Tucaković.