|

Promovirana prva grupa hranitelja iz PRIDE programa obuke

Promovirana prva grupa hranitelja iz PRIDE programa obuke
15
F
FENA
9.2.2018. u 22:05
3
komentara
15

dijeljenja
Promovirana prva grupa hranitelja iz PRIDE programa obuke
Promocija prve grupe hranitelja koji su pohađali PRIDE program obuke u prostorijama Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja održana je danas, a to je bila prilika da ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović zajedno sa Armom Tanović -Branković, također hraniteljicom, uruči certifikate hraniteljima koji su prošli edukaciju.
"Za mene je ovo poseban događaj jer su s nama humani ljudi koji su spremni u svoje domove primiti djecu i pružiti im svu potrebnu brigu i njegu. Prošli su obuku i sad će imati priliku biti roditelji dječacima i djevojčicama koji uđu u hraniteljski proces, sve dok njihove biološke porodice ne ojačaju", istakla je ministrica Dautbegović.

Dodala je i da je zahvaljujući spomenutoj obuci moguće realizovati i primjenu Federalnog zakona o hraniteljstvu.

"Ljubav prema djeci je osnovna stvar da biste uopšte mogli postati hranitelji, jer za to ne postoji obuka. Trenutno imamo oko 30 certificiranih potencijalnih hranitelja koji imaju djecu u brizi ili su izrazili želju da to postanu. Vrlo je važno da oni imaju topao i brižan odnos prema toj djeci, da ih štite i održavaju redovne kontakte s njihovim biološkim roditeljima", pojasnila je edukatorica Aida Aganović.

Svi hranitelji prošli su devet sesija u trajanju od tri sata, a svi koji bi to željeli postati trebaju se obratiti nadležnom Centru za socijalni rad.

Certifikate su dobile i majke žene koje više od 30 godina pored svoje djece odgajaju i brinu se o onima koji nažalost nisu imali priliku da odrastaju u toplom porodičnom ambijentu.

Svi hranitelji su se složili kako porodica ima primarnu ulogu u odgajanju i razvoju svakog djeteta. No, neka djeca, iz različitih razloga, ostaju bez roditeljske pomoći zbog čega su oni odlučili da im pomognu i za sve njih je ovaj dan poseban, saopćeno je iz Press službe KS.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...