Gradačac
0

Promovirana nova knjiga Sefera Halilovića

FENA
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Gradačcu je sinoć održana promocija nove knjige Sefera Halilovića pod nazivom "Nije kriv - priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju".

Ova je knjiga autorova osobna ispovijed i svojevrsno svjedočenje o tome šta se uistinu događalo bivšem zapovjedniku Armije RBiH tijekom šestogodišnjeg procesa pred Haškim tribunalom.

Promotori knjige bili su general Stjepan Šiber, brigadir Asim Džambasović i doc. dr. Sead Selimović.

Autor knjige Sefer Halilović kazao je da je knjiga jedan isječak drame koja je počela krajem 92. ili početkom 93. godine, kada je armijski vrh došao u sukob sa državnim rukovodstvom BiH, koje je javno zagovaralo Republiku BiH a stvarno radilo na etničkoj podjeli i uništenju BiH kao države i ustroju minijaturnih nacionalnih područja.

Halilović je istaknuo kako je optužnica protiv njega montirana od strane bosanskih vlasti, u suradnji s tužiteljstvom međunarodnog suda za ratne zločine.

On se osvrnuo i na ratna događanja u Grabovici, za koja je bio optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, istaknuvši da su u grabovici okrutno ubijani nevini ljudi.

"To su bili starci, stare žene, čak i jedna djevojčica. Pobili su ih bez milosti. Pucali su rafalom u dijete koje imalo 7-8 godina. Starcu od 80 godina pucali su u glavu", kazao je general Halilović.

On tvrdi da je na zločin u Grabovici munjevito reagirao, ali da su mu ovlasti bile gotovo nikakve jer nije bio zapovjednik, nego samo po zvanju načelnik Štaba.

Halilović se osvrnuo i na ratna i poratna zbivanja u BiH sve do njegovog privođenja, a potom i do oslobađajuće presude.