{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirana knjiga "Kulturocid na Drini" Šemse Tucakovića

F
5.7.2012. u 16:14
1
3
Promovirana knjiga "Kulturocid na Drini" Šemse Tucakovića
1
Promovirana knjiga "Kulturocid na Drini" Šemse Tucakovića
Bošnjački institut u Sarajevu
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je promovirana knjiga "Kulturocid na Drini - Materijalni spomenici kulture Bošnjaka-muslimana istočne Bosne u toku srpske agresije 1991.-1995.", autora prof. dr. Šemse Tucakovića.
- Knjiga ima za cilj da podsjeti na dimenziju i posljedice velikosrpskog pohoda na mnoge objekte koji su za rezultat imali brisanje tragova bošnjačko-muslimanske kulture na bosanskoj rijeci Drini, rekao je autor knjige Tucaković.

O knjizi su osim autora govorili profesori Ismet Dizdarević, Senadin Lavić i Mesud Hero koji su istakli značaj djela kao poticaj za brigu o bošnjačkom kulturnom naslijeđu.

Po riječima Mesuda Here, cijeli rad Tucakovića se može okarakterizirati kao vrlo temeljita studija u kojoj svaka džamija, džamijski harem, svaka tekija, svaki šadrvan i turbe, svaki most i hair česma, ukratko, svaki spomenik u Podrinju ima svoje mjesto

Tucaković opisuje Aladža džamiju koja nije samo vjerska ustanova, jer, kako je naglasio Dizdarević, on pomno opisuje umjetnost Perzije, Egipta, kao i posebna arhitektonska rješenja džamije.

- Autor se uvijek pita kako je Aladža džamija opstajala više od 400 godina, kojoj su se divili svi, pa došli barbari i sa 100 kilograma dinamita porušili i poslije se radovali, čak i dodijelili priznanje za iskazanu hrabrost srpskog vojnika koji je porušio džamiju, rekao je Dizdarević.

Lavić je istakao da je Tucaković u istraživačkom poduhvatu prošao kroz ruševine bošnjačke materijalne kulture u Podrinju, "a čini se da Bošnjaci još nisu shvatili o kojoj se barbarsko-rušilačkoj katastrofi radi".

Izdavač knjige "Kulturocid na Drini – Materijalni spomenici kulture Bošnjaka-muslimana istočne Bosne u toku srpske agresija 1991.-1995", je "Futur art" iz Sarajeva u saradnji s Udruženjem građana za promociju kulture, obrazovanja, ekologije i sporta"„Futur art".

Šemso Tucaković je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i autor je brojnih djela kao što su: "Aladža džamija - ubijeni monument", "Aladža džamija - fočanski biser", te "Srpski zločini nad Bošnjacima-muslimanima 1941.-1945".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: