BiH
0

Promocija SOS dječijeg sela iz Sarajeva u Norveškoj

Sarajevo-x.com
U Kraljevini Norveškoj u Oslu održana je 2. decembra promocija SOS dječijeg sela iz Sarajeva na kojem su se obratili ambasadorica BiH u Norveškoj Elma Kovačević, menadžerica za odnose s javnošću i prikupljanje sredstava SOS dječijeg sela Lamija Turčilo, inicijator i organizator promotivne večeri Fadil Dizdarević, predstavnici norveškog SOS sela, kao i štićenik sela Rijad Gvozden.

Kao što je u svom govoru istakla predstavnica SOS dječijeg sela Turčilo, cilj ove večeri je bio da se približi ideja SOS sela građanima BiH u Norveškoj, kao i prijateljima norvežanima, kako bi se pronašli novi sponzori za dječije selo, te samim tim obezbjedili bolji uslovi života.

U svom govoru ambasadorica Kovačević je istakla da joj je posebno zadovoljstvo prisustvovati na skupu norveško-bosanskog SOS sela, koje je ujedinila nevolja, ali koje je ujedno i dokaz da u nevolji čovjek nije sam i napušten. Istakla je humani smisao ove zejednice, koja postoji zahvaljujući razumjevanju i solidarnosti za one koje život nije nimalo štedio. Naglasila je da je i bh. dijaspora, koja je bila u ratnom periodu primorana da napusti svoju domovinu, u Norveškoj pronašla svoje SOS selo, te da zahvaljujući razumjevanju oni sada zajedno sa norvežanima pomažu drugima. Rekla je da bh. dijaspora pomažući SOS selu na jedan način pomaže i svojoj domovini. Iskoristila je ovu priliku da se zahvali svim pojedincima, ali i Fadilu Dizdareviću koji je bio inicijator ovog skupa i zahvaljujući kojem je i unaprijeđena saradnja između SOS sela iz BiH i SOS sela Norveške. Na kraju je zaključila da porodičnim modelom brige, djeci bez roditeljskog staranja ovakva sela ispunjavaju sigurno i ljubavlju ispunjeno okruženje, te podižu njihovo samopouzdanje čineći njihov život sigurnijim i ugodnijim. Zahvaljujući radu SOS sela sreća je pokucala na vrata onih kojima je sudbina namjenila život bez ljubavi i dostojanstva.

Prisutnima se obratio i štićenik SOS dječijeg sela iz Sarajeva Rijad Gvozden, koji je prisutnima ispričao svoju životnu priču, te objasnio značaj postojanja SOS sela.

U sklopu ove promocije održana je i aukcija dječijih radova SOS sela uz pomoć koje su prikupljena finansijska sredstva za rad sela. Inicijator ove promocije Fadil Dizdarević je izrazio svoje zadovoljstvo iznosom prikupljenih finansijskih sredstava od aukcije dječijih radova, kao i odazivom bh. građana za sponzore SOS dječijeg sela.

Doprinos ovoj promociji dali su i članovi bosansko-noveškog benda UDI.