{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige Mirka Pejanovića posvećene 70. godišnjici ZAVNOBiH-a

F
26.11.2013. u 14:14
0
9
Promocija knjige Mirka Pejanovića posvećene 70. godišnjici ZAVNOBiH-a
0
Knjiga "Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH - treće dopunjeno izdanje“ autora prof. dr. Mirka Pejanovića promovirana je danas u Sarajevu.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Knjiga je posvećena 70. godišnjici ZAVNOBiH-a i obuhvata elaboraciju bitnih aspekata društveno-historijskog oblikovanja državnosti i obnove i razvoja BiH te strukturnih promjena u političkom razvoju BiH u postdejtonskom periodu.

Recenzent knjige profesor emeritus Omer Ibrahimagić istakao je da je važno da domaći autori više pišu o BiH o njenom državnom uređenju.

U knjizi se tretiraju pitanja kao što su: državnost BiH u društveno-historijskom kontekstu, struktura i razvoj političkog pluralizma u BiH, razvoj demokratije u lokalnim zajednicama, politički razvoj i ustavne reforme, migracije i povratak izbjeglica, BiH u procesu evropskih integracija...

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


"Svako od ovih pitanja trebalo je teorijski i metodološki osmisliti u kontekstu svjetske i evropske politike, kao i politike susjeda u okruženju prema BiH. Knjiga je puna činjenica, podataka, informacija, analiza i brojeva koji ilustruju probleme s kojima se ljudi svakodnevno susreću u praksi", ističe Ibrahimagić.

Autor je u knjizi, rekao je Ibrahimagić, potvrdio da se "konsenzus u parlamentarnoj demokratiji BiH ne postiže parlamentarnom procedurom kako Ustav propisuje, već dogovorom partijskih vođa“.

"Tako umjesto parlamentarne demokratije imamo vladavinu partijskih elita", kaže Ibrahimagić, dodajući da će knjiga biti korisna i studentima i ljudima iz prakse.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Prvo izdanje štampano je 2010. a drugo 2012.godine. U drugom izdanju knjiga je dopunjena poglavljem koje se odnosi na pretpostavke ubrzanja integracije države BiH u Evropsku uniju, a u trećem posebno, osmo poglavlje se odnosi na protivrječnosti u razvoju parlamentarne demokratije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: