BiH
141

Promocija knjige Imera Peze "Ratni dnevnik '92. - Priče o raji i papcima"

Klix.ba
Imer Pezo će u hotelu Holiday 16. juna u 20 sati promovisati svoj ratni dnevnik koji je, kako kaže, napisao iz srca i s namjerom da mlađim generacijama pomogne da se odmaknu i osude izopačenost ratnih huškača što nakon dvadeset godina "nečistoj savjesti vješto privijaju zanesenost".
Promotor knjige bit će Dino Mustafić, a njeni recenzenti general Jovan Divjak i novinar-publicista Ramo Kolar.

Pezo je poručio da je ovo djelo objavio i "za hatar istini koja je starija od Bosne i Hercegovine: Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive, čiji zadah skučene duše saplete ljubav oko sebe".

"Čuvam sjećanje na one koji su očev amanet slijedili pa na ratnom putu od zablude sačuvali srca, da ostanu čista i razborita, čvrste vjere, Gospodaru predana. Nisu tražili prednost, ali im je data da nas uzdignuti napuste. Suočavanje s prošlošću je bolno iskustvo na koje su pretplaćeni balkanski narodi. Vrtimo se u krug ne samo zadnjih dvadeset nego stotinu godina zato što nismo u stanju temeljito elaborirati događaje. Moj 'Ratni dnevnik '92.' prati hronološka dešavanja od prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini do 31. decembra 1992. godine. Opisao sam svoja sjećanja na događaje koji su neumoljivo doveli do podjele u društvu, s kojima smo oborili kulturni i intelektualni nivo zavodeći nacionalistički diktat", istakao je Pezo.