|

Promocija izvještaja o neadekvatnoj zaštiti svjedoka

Promocija izvještaja o neadekvatnoj zaštiti svjedoka
0
Klix.ba
27.11.2012. u 14:41
0
komentara
0

dijeljenja
Promocija izvještaja o neadekvatnoj zaštiti svjedoka
Britanski Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje održat će promociju specijalnog izvještaja o neadekvatnoj zaštiti svjedoka na suđenjima za ratne zločine koja će se održati u srijedu 28. novembra u sarajevskom kinu Kriterion, u 14.30 sati.
Tom prilikom će biti prikazan i film o istoj temi pod nazivom "Unprotected", snimatelja i režisera Mirka Pincellija, u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Pinch Media i IWPR-a.

Suđenja za ratne zločine su od ključnog značaja za utvrđivanje činjenica, ali do njih nikad ne bi došlo bez svjedoka - kako žrtava tako i “insajdera”– posebno zbog toga što je materijalne dokaze o zločinima počinjenim tokom rata u nekim slučajevima nemoguće pronaći.

Ipak, unatoč njihovoj važnosti za procesuiranje zločina, oni koji svjedoče na domaćim sudovima i dalje su izloženi prijetnjama, zastrašivanju, napadima i objelodanjivanju njihovog identiteta u javnosti, što nekad čine upravo oni koji bi trebali da ih štite.

Nakon projekcije filma, bit će upriličena diskusija sa predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija iz BiH i Srbije o ovoj temi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.