Pravo Ljudski Film Festival
4

Večeras projekcija filma "Pejzaži sjećanja - život Ruth Kluger"

FENA
Foto: Vanja Ćerimagić
Foto: Vanja Ćerimagić
Na programu Pravo Ljudski Film Festivala u subotu navečer u Sarajevu bit će prikazan film "Pejzaži sjećanja – Život Ruth Kluger", nakon koje će prijatelji festivala imati mogućnost da porazgovaraju s Ruth Kluger.

Još jedna svjedokinja snage života nakon preživljenog logora je Nusreta Sivac koja je gošća razgovora nakon projekcije filma "Prizivanje duhova". Film, te otvoreni razgovor nakon filma s aktivisticama i heroinama iz Bosne i Hercegovine festival donosi u saradnji sa organizacijom Trial BiH.

U nedjelju, 11. novembra, na Filmskom festivalu bit će prikazano 11 filmova u glavnom i dva filma u programu za mlade Zumiraj prava.

Film "Nestajuća svjetlost proljeća", kineskog reditelja Xun Yua zatvorit će takmičarski program extra muros, dok će kratki kung-fu predstaviti priče o ljudskim pravima s Kosova, nastale u produkciji festivala DokuFest iz Prizrena.

U programu re:versus, filmom "Planeta" puževa, sarajevskoj publici će se ponovo predstaviti Min Chul Kim, čije su Čelične vrane prije dvije godine otvorile Festival.

Program In the hub: Woman Makes Movies, kojim je festival Pravo Ljudski postao dio porodice 40 svjetskih festivala, obilježavajući 40 godina ove organizacije, završiti će filmom "Cijena seksa" autorice Mimi Chakarove.

Gosti festivala Pravo Ljudski u subotu su posjetili Memorijalni muzej Srebrenice i razmjenili iskustva sa bh. fotografom Tarikom Samarahom, saopćeno je iz Press službe Pravo ljudski Film festivala.