Postizborna analiza
28

Promjenom stranke pojedinci su izgubili veliki broj glasova, dok su neki i sačuvali glasačku bazu

F. H.
Damir Nikšić (NS), Denis Zvizdić (NiP) i Enver Bijedić (SD)
Damir Nikšić (NS), Denis Zvizdić (NiP) i Enver Bijedić (SD)
Na općim izborima niz političara je nastupao u drugačijim stranačkim dresovima u odnosu na izbore 2018. godine. Rezultati pokazuju da je većina analiziranih kandidata ostvarila lošiji lični rezultat na ovim izborima.
Prilikom posmatranja rezultata u obzir treba uzeti da su neki kandidati bili kandidati za druge nivoe vlasti u odnosu na 2018. godinu.

Enver Bijedić je 2018. godine na izborima bio kandidat SDP-a i kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine osvojio 18.758 glasova. Nedugo nakon izbora razišao se sa rukovodstvom stranke i osnovao Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine. Na posljednjim izborima bio je kandidat u izbornoj jedinici 3 za Parlament Federacije BiH i osvojio tek 1.356 glasova.

Denis Zvizdić je jedan od kandidata koji je napustio SDA, a svoju političku popularnost testirao je za isti nivo vlasti kao i prije četiri godine. Zvizdić je 2018. godine osvojio 38.506 glasova, a kao nositelj liste Naroda i pravda na posljednjim izborima je dobio 26.868 glasova. Isti politički put napuštanja SDA i pristupanja Narodu i pravdi je imao i Aljoša Čampara. Čampara je kao kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo 2018. godine dobio 10.838 glasova, a prema do sada prebrojanim rezultatima za isti nivo vlasti Čampara dobija 9.538 glasova, treba istaći da je u trenutku pisanja teksta ostalo da se unese više od 11 posto mjesta za skupštinu Kantona Sarajevo.

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo je 2018. godine kao kandidat SDA za Skupštinu KS imao 30.724 glasa. Na posljednjim izborima kao nositelj liste Stranke za BiH Efendić je dobio 18.994 glasova. Kao kandidat za načelnika 2020. godine Efendić je imao 21.100 glasova.

Semir Efendić (SBiH)
Semir Efendić (SBiH)

Na izborima sa novom strankom je nastupio i Nihad Čolpa. Čolpa je 2018. godine imao 2.777 glasova kao kandidat za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Na posljednjim izborima je bio kandidat Socijaldemokrata za Parlament Bosne i Hercegovine i dobio 572 glasa.

Damir Nikšić je promijenio i stranku, ali i nivo vlasti za kojeg je bio kandidat. Nikšić je 2018. godine na listi SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo 2018. godine dobio 4.566 glasova. Na izborima 2022. godine bio je kandidat Naše stranke za Parlament Federacije BiH u izbornoj jedinici 11, te dobio 3.668 glasova.

Prema tome stranačka infrastruktura i stranački brend igraju veliku ulogu, ali u neki primjeri pokazuju da su neki od političkih kandidata uspjeli očuvaju bazu svojih glasača bez obzira na stranački dres. Svakako treba naglasiti da broj glasova zavisi i od nivoa vlasti za koji su se pojedini političari kandidirali, ali je evidentno da neki bez stranke ne mogu mnogo, dok drugi snagu i dalje crpe iz svog političkog rada i angažmana.