Univerzitet u Tuzli
0

Promijenjen izgled diploma, znak još na čekanju

Piše: D. Brkić
Senat Univerziteta u Tuzli je donio odluku o promjeni izgleda diploma o završenom prvom, drugom i trećem ciklusu studiranja prema Bolonjskom sistemu studiranja. Odluka je donesena shodno uputama Agencije za razvoj visokog obrazovanja, objavljenim u Službenom glasniku BiH.

Ubuduće će se diplome štampati na bijelom, a ne kao do sada na žutom papiru, dok će znak Univerziteta biti bordo boje, a ne crvene kao do sada. Diplomu tamnoplave boje zamijenit će bordo diploma.

Također, i format diplome će biti manji. U obrazloženju odluke navodi se kako su ranije diplome bile velikog formata, a smanjenje formata je obavljeno po uzoru na neke domaće Univerziteta i druge koji djeluju u zemljama Evrope.

Podsjetimo kako je Univerzitet u Tuzli raspisao konkurts za promjenu znaka. Sadašnji znak simbolizuje nekadašnji grb SFRJ sa šest baklji. Međutim, u dva navrata Komisija za razmatranje pristiglih prijedloga je utvrdila da nije prihvatljivo nijedno od ponuđenih rješenja. Treći ponovljeni postupak još uvijek nije pokrenut.