BiH
0

Promatrači OSCE-a stižu u BiH da nadgledaju izborni proces

FENA
Izborna promatračka misija OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je zvanično počela s radom u vezi s predstojećim općim izborima u BiH 3. oktobra.

Dolazak Promatračke misije uslijedio je nakon poziva koji je uputila Centralna izborna komisija BiH.

Sve države članice OSCE-a imaju obavezu uputiti poziv ODIHR-u da promatraju njihov izborni proces.

Misija, kojoj je na čelu ambasador Daan W. Everts iz Holandije, sastoji se od osam međunarodnih izbornih stručnjaka, od kojih svaki dolazi iz druge države članice OSCE-a, i ima sjedište u Sarajevu.

Također, dvadeset stalnih promatrača bit će raspoređeno u cijeloj državi od 2. septembra.

Misija će ocijeniti opće izbore u pogledu poštivanja standarda demokratskih izbornih procesa, uključujući obaveze prihvaćene od svih država članica OSCE-a, kao i u pogledu poštivanja domaćeg zakonodavstva.

Promatrači će pažljivo promatrati i izvještavati o svim aspektima odvijanja izbornog procesa, uključujući pitanja u vezi s pravnim okvirom za izbore, rezultatima rada izborne administracije, medijskim izvještavanjem u predizbornoj kampanji te procedurama na sam dan održavanja općih izbora.

Neposredno pred sam dan održavanja izbora, oko 300 privremenih promatrača bit će raspoređeno u cijeloj državi da bi pratili proces otvaranja biračkih mjesta, proces glasanja, brojanje glasova i izračunavanje rezultata.

ODIHR je od 1996. godine do sada pratio odvijanje izbornih procesa prilikom održavanja osam izbora u BiH, saopćeno je iz OSCE-a.