Prolongirano potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji MUP-a RS i SIPA-e

Klix.ba
16.12.2015. u 10:21
33
22
Prolongirano potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji MUP-a RS i SIPA-e
33
Prolongirano potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji MUP-a RS i SIPA-e Foto: SRNA
Za danas najavljeno potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji i koordinaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) radi efikasnije buduće saradnje prolongirano je za naredne dane.
Razlog je nemogućnost direktora Policije Republike Srpske Gojka Vasića da prisustvuje potpisivanju, zbog smrtnog slučaja u njegovoj porodici. Sporazum bi mogao da bude potpisan sutra ili u petak.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović ranije je izjavila da ta saradnja već postoji, a od srijede, kada se definiraju sve procedure, ponovo će biti funkcionalna. Da postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji policijskih struktura treba da se doradi i precizno definiše, dogovorili su 13. decembra Banjoj Luci ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić i direktor Policije RS-a Gojko Vasić.

Tada je najavljeno da će navedeni operativni sporazum u toku ove sedmice dogovoriti i potpisati direktor Policije Republike Srpske i direktor SIPA-e, u cilju efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji. Povod ovog sastanka bio je, kako se dodaje, prevazilaženje situacije u odnosima saradnje MUP RS-a i SIPA-e, a nakon što je SIPA izvršla pretres u Policijskoj stanici u Bosanskom Novom, a Vlada i paralment RS usvojili zaključke o prekidu sardanje s SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić jučer je u Sarajevu izjavio novinarima da su prilikom provođenja aktivnosti 10. decembra u Bosanskom Novom i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i MUPRS-a obavili svoj posao u skladu sa zakonom.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: