{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proljeće u dvorištu Ali-pašine džamije

S
20.4.2011. u 19:29
0
14
Proljeće u dvorištu Ali-pašine džamije
0
Tiho poslijepodne u dvorištu Alipašine džamije dočarano proljetnim beharima i cvijećem privukla je pažnju našeg fotografa koji je snimio detalje koji bojama i mirisom krase dvorište džamije stare pet stoljeća.
Za svakog Sarajliju ovo je možda uobičajena atmosfera. Mir i tišina, čista voda na česmi, miris cvijeća i behara, ali zasigurno ne za strane turiste. Svojim ambijentom ona privlači pažnju mnogih prolaznika. Ali-pašina džamija sa haremom u Sarajevu proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Slučajni prolaznici dolazili su da se napiju vode sa česme, neki su sa namjerom došli da obiđu mezare i prouče molitvu za dušu umrlih dok su neki klanjali namaz ispred vrata džamije. Već u proljeće s toplijim vremenom može se klanjati vani i uzeti abdest na česmi.

Džamiju klasičnog istanbulskog stila izgradio je Hadim Ali-paša, budimski begler-beg davne 1561. godine u vremenu kada je upravljao Bosanskim pašalukom, po kojem je i dobila ime. Tih godina osmanska građevinska djelatnost bila je u punom procvatu. Ali-paša, rodom iz Sarajevskog polja, je u testamentu napisao da mu se uz mezar podigne džamija od sredstava njegovog vakufa. On je umro 1557, a u roku od četiri godine podignuta je ova građevina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: