{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prolaznici na Vilsonovom šetalištu posmatrali ptice-selice

F
14.4.2012. u 12:01
14.4.2012. u 12:47
0
20
Prolaznici na Vilsonovom šetalištu posmatrali ptice-selice
0
U Vilsonovom šetalištu kraj mosta Ars aevi je održana centralna manifestacija projekta "Spring Alive".
Obzirom na vremenske prilike, manifestacija je skraćena i trajala je od 10:00 do 11:30 sati. Prolaznici su imali priliku posmatrati ptice dvogledom I teleskopom u blizini postavljenog info stola. Posmatrane vrste su: lastavica, vrabac, žutarica, divlja patka, vrana i golub.

Spring Alive je međunarodni projekat koji vodi organizacija BirdLife International, svjetska federacija udruženja za zaštitu ptica. Od ove godine OD "Naše ptice“ učestvuje kao partner u realizaciji projekta Spring Alive u BiH.

Jedan od ciljeva kampanje Spring Alive je podići nivo svijesti o zaštiti prirode i ptica kao indikatora zagađenosti prirode i klimatskih promjena (promjene u ponašanju u seobi, kao što je vrijeme seobe, polaganje jaja, ležanje na jajima, te pojava insekata kao izvora hrane).

Kampanja Spring Alive čine posmatrači 35 evropskih zemalja i Južnoafričke Republike (država koja je uključena u zimsku kampanju Spring Alive), bilježe u projektu, internet bazu podataka, prva posmatranja bijele rode, lastavice, crne čiope, kukavice, a od ove godine i pčelarice.

Na temelju prikupljenih podataka, izrađuju se karte ptičijih povrataka, koje omogućavaju praćenje dolaska proljeća u cijeloj Evropi. Internacionalna kampanja traje do 21. juna.

Radionice projekta Spring Alive su urađene sa učenicima trećih i četvrtih razreda u 12 osnovnih škola i pet vrtića u Kantonu Sarajevo.

Projekat ne bi bio moguć bez podrške Fonda Mitsubishi korporacije za Evropu i Afriku (MCFEA), glavnog sponzora projekta Spring Alive. Ciljevi Fonda Mitsubishi korporacije su da potakne razumijevanje za očuvanje flore i faune, uz naglasak na ugrožene vrste.

Kampanja takoder uživa financijsku potporu Kraljevskog društva za zaštitu ptica (RSPB), BirdLife iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U BiH projekat je podržala Općina Novo Sarajevo i organizacija Sprofondo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: