200 mališana se igralo i družilo
1

Djeca Pionirsku dolinu pretvorila u školu u prirodi na jedan dan

Klix.ba
Druženje više od 200 mališana danas je Pionirsku dolinu pretvorilo u školu u prirodi, gdje je razgovarano o ekologiji i zaštiti prirode, a uz dječiju igru, pjesmu i smijeh sađeno je i cvijeće.

Prvi gosti Pionirske doline od ranih jutarnjih sati bili su djeca i članovi Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", koji su ovu posjetu organizirali u okviru obilježavanja Sedmice djece oboljele od leukemije, pod sloganom "Manje boli kada smo uz njih".

Više od 60 članova Udruženja zajedno sa djecom koja boluju od leukemije, imali su veselo druženje u prirodi, a mališani i njihovi roditelji, koji vode tešku bitku za zdravlje, bili su oduševljeni sadržajima koje nudi Pionirska dolina. Najviše dječije pažnje i osmijeha, osim životinja u nastambama, izazvali su rekviziti za igru i rekreaciju - vozić, vrteška, gumeni grad i autići, gdje je zabava i najduže trajala.

U ime preduzeća Park, koje je članovima Udruženja poklonilo druženje u Pionirskoj dolini, direktor Mustafa Resić je, kao domaćin, poželio brzo ozdravljenje uz poruku da nisu sami u svojoj borbi.

Osnovci općine Centar od sada imaju i svoj ekološki kutak u Pionirskoj dolini, koja je od danas bogatija za još jednu prekrasanu cvjetnu gredicu. Ekološki cvjetni kutak su, osim radnika Parka izradili osnovci ekolozi 12 škola sa područja općine Centar, uz stručne savjete Ane Mrdović, inžinjerke hortikulture.

Cvjetna gredica sa više od 1.000 komada sadnica žive ograde, šimšira i 600 cvjetova kadifice u ekološkom kutku osnovnih škola i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, dio je projekta OŠ Safvet-beg Bašagić pod nazivom "Djeca za parkove - parkovi za djecu".

Vrlo interesantna cvjetna dekoracija predstavlja 12 djece (škola) koja se drže za ruke, a u centralnom dijelu gredice je sadnica tise, koja simbolizira dugovječnost i jedinstvo, što je ustvari i osnovna poruka ovog dječijeg ekološkog kutka. Uz samu gredicu postavljen je i pano na kojem je ispisana vrlo poučna pjesma "Moj park" učenice Elhane Borovac.

Podršku ekološkom projektu učenika su, osim preduzeća Park, pružili i Općina Centar, Komunalno javno preduzeće Sarajevo šume, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Javna ustanova Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.