BiH
0

U parku "Jezero" završnica akcije uređenja općine Centar

Klix.ba
U nedjelju, 22. aprila 2012. godine učesnici ekološke akcije ''Očistimo našu općinu Centar'' su čišćenjem i uređenjem gradskog parka ''Jezero'', koji se na sedam hektara prostire ispod Gradskog porodilišta ''Zehra Muidović'', obilježili svjetski Dan planete Zemlje te ozvaničili završetak sedmodnevne akcije koju je vodio načelnik Općine Dževad Bećirević.
Zajedno sa volonterima Općine Centar, članovima savjeta mjesnih zajednica i mjesnih štabova civilne zaštite, prostor parka ''Jezero'' uređivali su i čistili općinski vijećnici i uposlenici Centra za kulturu Sarajevo i Centra za mlade na Gorici te polaznici Karate škole ''Ippon'' među kojima je bila i četvorogodišnja Edina Sipović, najmlađa učesnica akcije.

Prethodnog dana u okviru akcije ''Očistimo našu općinu Centar'' učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' su, zajedno sa uposlenicima škole i roditeljima, članovima Savjeta i Štaba civilne zaštite MZ ''Mejtaš-Bjelave'' te članovima karate kluba ''Centar'' i radnicima komunalnog preduzeća ''Park'', očistili prostor oko škole i duž Dalmatinske ulice te sve zelene površine do Ulice Buka. Također su očistili prostor oko spomen-obilježja na Mejtašu i zelene površine na raskrsnici ulica Tina Ujevića i Čekaluša. Na kraju akcije su oko škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' zasadili cvijeće, a povodom Dana planete Zemlje u školi su za učenike organizovane radionice o ekološkim temama i značaju čuvanja životne sredine.

U subotu 21. aprila, također u okviru akcije ''Očistimo našu općinu Centar'', članovi savjeta i štabova civilne zaštite mjesnih zajednica ''Breka-Koševo II'' i ''Pionirska dolina-Nahorevo'' su zajedno sa učenicima nižih razreda Osnovne škole ''Nafija Sarajlić'' i pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave, očistili i oprali prostor oko škole i sjedišta Atletskog kluba ''Sarajevo''. Očišćene su i površine oko Srednje medicinske škole na Jezeru i Gradskog porodilišta ''Zehra Muidović'', gdje su se učesnicima akcije pridružili i učenici Srednje medicinske škole.