Rekonstrukcija u toku
51

Projekt od 450.000 KM: Pogledajte budući izgled kompleksa Slana Banja u Tuzli

Piše: A. K.
Budući izgled
Kompleks Slana Banja u Tuzli koji predstavlja jednu od najznačajnijih lokacija u ovom gradu uskoro će zasjati novim sjajem. Rekonstrukcija kompleksa od historijskog značaja je u toku, a vrijednost cjelokupnog projekta je skoro 450.000 konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u razgovoru za portal Klix.ba je kazao da se kompleks Slana Banja prostire na površini od 15 hektara, a sanacija se vrši etapno.

Kako je naveo, nedavno je završena rekonstrukcija pristupnog stepeništa, a prije nekoliko dana su počeli radovi na uređenju pješačke staze od raskrsnice kod Osnovne škole Centar do samog ulaza u kompleks.

"Na tom potezu dosad smo imali poteškoće zbog gustog saobraćaja, a dok se kreću prema stepeništu, odnosno ulazu u kompleks, pješaci su bili uznemiravani od automobila. Sada se završava ta pješačka staza, a na njoj je predviđen i manji parking prostor", pojasnio je Imamović za Klix.ba.

Glavni plato, poznatiji kao Aleja slobode u ovom kompleksu ranije je završen, a sada su u toku radovi na rekonstrukciji staze koja vodi prema platou heroja Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.

"U toku su zemljani radovi kako bismo uredili parter. Na centralnom mjestu i dalje će se nalaziti bista Josipa Broza Tita, a oko njega su narodni heroji Tuzle, kao i neki narodni heroji koji nosi rođeni u ovom gradu, ali su njihove bitke postojale u gradu", istakao je Imamović.

Zbog aktuelnih radova, biste narodnih heroja i Josipa Broza Tita su sklonjene na sigurnu lokaciju, kako bi se izbjegla mogućnost oštećenja.

Nakon završetka radova na parteru, sve će biti vraćene na istu lokaciju, s tim što će biti adekvatnije raspoređene na platou.

Ukupna vrijednost svih radova na rekonstrukciji Slane Banje iznose skoro 450.000 konvertibilnih maraka, od čega će za rekonstrukciju platoa heroja Narodnooslobodilačkog rata i pristupne staze biti izdvojene okvirno 102.000 KM.

Gradonačelnik Tuzle na kraju je kazao da se završetak svih radova očekuje do kraja ove godine.