BiH
0

Projekt obnove starog grada Sokolac u Bihaću

FENA
Foto: Općina Bihać
Foto: Općina Bihać
U bihaćkom naselju Sokolac danas je, u organizaciji Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (RA USK), prezentiran projekt Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine - HERA.

Ukupna vrijednost projekta je oko 17,3 miliona KM, implementira ga 19 partnera iz devet zemalja jadranske regije, a finansijski je podržan od Evropske unije putem IPA - Adriatic fonda.

RA USK je, u okviru ovog projekta, uspio osigurati investiciju na području općine Bihać u iznosu od oko 700.000 maraka, najvećim dijelom iz fondova Evropske unije (EU), te uz pomoć Vlade USK-a i Općine Bihać.

"Direktni cilj ove investicije je sanacija Starog grada Sokolac i izrada turističke signalizacije, a sve radi njegovog stavljanja u funkciju turizma i samim time unapređenja turističke ponude USK-a", kazao je direktor RA USK-a Haris Komić.

Indirektni cilj, koji će se postići implementacijom ovog projekta, kako je dodao, podrška je sektoru malog i srednjeg poduzetništva u vidu stvaranja prilika za unapređenje poslovanja i stvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma.

"Sokočani su zaslužili ovaj projekt svojom proaktivnošću u kreiranju i realizaciji projekata, te zalaganjem za očuvanje Starog grada koji je, ne samo jedan od prepoznatljivih simbola Bihaća nego i dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine", istakao je premijer USK-a Hamdija Lipovača, dodajući da je Kanton za projekt osigurao 100.000 maraka.

"Općina Bihać dio je ovog projekta, za koji će izdvojiti 75.000 KM u naredne dvije godine. U projekt smo se uključili jer bi on trebao obogatiti turističku ponudu Bihaća", kazao je savjetnik načelnika Općine Bihać Smail Toromanović.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a Amir Kadić kazao je da ova ustanova već duže radi na pripremi sanacije Starog grada. Izrađen je idejni projekt, koji je dobio potrebnu saglasnost, kao i geodetska snimka historijskog spomenika.

Općina Bihać će do kraja juna izraditi svu potrebnu dokumentaciju za sanaciju Starog grada, što je preduvjet za početak izvođenja radova, kako bi Bihać i USK do kraja naredne godine, kako je danas istaknuto, imali novu turističku destinaciju.