{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekt obnove starog grada Sokolac u Bihaću

F
15.1.2014. u 15:31
0
2
Projekt obnove starog grada Sokolac u Bihaću
0
Projekt obnove starog grada Sokolac u Bihaću
Foto: Općina Bihać
U bihaćkom naselju Sokolac danas je, u organizaciji Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (RA USK), prezentiran projekt Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine - HERA.
Ukupna vrijednost projekta je oko 17,3 miliona KM, implementira ga 19 partnera iz devet zemalja jadranske regije, a finansijski je podržan od Evropske unije putem IPA - Adriatic fonda.

RA USK je, u okviru ovog projekta, uspio osigurati investiciju na području općine Bihać u iznosu od oko 700.000 maraka, najvećim dijelom iz fondova Evropske unije (EU), te uz pomoć Vlade USK-a i Općine Bihać.

"Direktni cilj ove investicije je sanacija Starog grada Sokolac i izrada turističke signalizacije, a sve radi njegovog stavljanja u funkciju turizma i samim time unapređenja turističke ponude USK-a", kazao je direktor RA USK-a Haris Komić.

Indirektni cilj, koji će se postići implementacijom ovog projekta, kako je dodao, podrška je sektoru malog i srednjeg poduzetništva u vidu stvaranja prilika za unapređenje poslovanja i stvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma.

"Sokočani su zaslužili ovaj projekt svojom proaktivnošću u kreiranju i realizaciji projekata, te zalaganjem za očuvanje Starog grada koji je, ne samo jedan od prepoznatljivih simbola Bihaća nego i dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine", istakao je premijer USK-a Hamdija Lipovača, dodajući da je Kanton za projekt osigurao 100.000 maraka.

"Općina Bihać dio je ovog projekta, za koji će izdvojiti 75.000 KM u naredne dvije godine. U projekt smo se uključili jer bi on trebao obogatiti turističku ponudu Bihaća", kazao je savjetnik načelnika Općine Bihać Smail Toromanović.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a Amir Kadić kazao je da ova ustanova već duže radi na pripremi sanacije Starog grada. Izrađen je idejni projekt, koji je dobio potrebnu saglasnost, kao i geodetska snimka historijskog spomenika.

Općina Bihać će do kraja juna izraditi svu potrebnu dokumentaciju za sanaciju Starog grada, što je preduvjet za početak izvođenja radova, kako bi Bihać i USK do kraja naredne godine, kako je danas istaknuto, imali novu turističku destinaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: