Autora Laurenta van der Stocka
16

Projekcija fotografija "Ubijanje Alepa" u Galeriji 11/07/95

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Galerija 11/07/95 i francuski kulturni centar Andre Malraux danas su otvorili projekciju fotografija „Ubijanje Alepa“ Laurenta van der Stocka.

Projekcija fotografija koje je ovaj fotoreporter snimio u Siriji, bit će prikazivana tri sedmice u prostoru Galerije 11/07/95.

Otvarajući projekciju fotografija Van der Stockta, Tarik Samarah, čije su fotografije dio stalne postavke Galerije 11/07/95, naglasio je da ciklus fotografija „Ubijanje Alepa“ upozorava na nasilje koje se dešava, u našoj percepciji, u nekom dalekom svijetu.

S obzirom na medijsku cenzuru koja postoji u Siriji, ove fotografije su još značajnije budući da rekonstruišu svakodnevnicu sirijske stvarnosti.

Samarah je povukao paralelu između zločina koji su se dešavali devedesetih godina u BiH i nasilja koje se dešava danas, naglašavajući da su to dvije paradigme nasilja na koje je savremeni svijet ostao ravnodušan. Ono što je BiH nekad bila, to je Sirija danas.

Projekciju fotografija „Ubijanje Alepa“, kao i stalnu postavku „Srebrenica“, moguće je pogledati u Galeriji 11/07/95 u Sarajevu koja je otvorena radnim danima od 10 do 18h i subotom od 10 do 16 sati.