|

Održana projekcija filma "Ram za sliku moje domovine"

Održana projekcija filma "Ram za sliku moje domovine"
2
F
FENA
4.12.2012. u 19:21
1
komentara
2

dijeljenja
Održana projekcija filma "Ram za sliku moje domovine"
Povodom izricanja pravosnažne presude Haškog tribunala Milanu i Sredoju Lukiću za ratne zločine, u Memorijalnoj galeriji 11/07/95 održana je projekcija kratkog filma “Ram za sliku moje domovine” (2005) Elmira Jukića. Film je snimljen po istinitom događaju i govori o događajima sličnim onima iz Lukićeve optužnice. Projekcijom Jukićevog filma, Galerija 11/07/95 želi još jednom skrenuti pažnju na sav užas počinjenih zločina, a ujedno i pozdraviti drugostepenu presudu Haškog tribunala
Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je razmatralo prvostepene presude Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću za zločine počinjene nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine.

U julu 2009. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala Milan Lukić je osuđen na doživotni zatvor, dok je Sredoje Lukić osuđen na 30 godina zatvora. Pretresno vijeće zaključilo je tada da je Milan Lukić "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je učestvovao u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu.

Danas je Haški tribunal izrekao presudu kojom se potvrđuje presuda Milanu Lukiću, dok se Sredoje Lukić osuđuje na 27 godina zatvora.

Povodom presude Lukićima i nakon projekcije filma, Amor Mašović je rekao da se radi o očekivanoj presudi kojom se potvrđuju svi oni zločini za koje su optuženi Milan i Sredoje Lukić. Nažalost oni su tek puki izvršioci politike skrojene i smišljene u glavama pripadnika SANU. U tom smislu, pravda će na neki način ostati osakaćena”, zaključio je Mašović.

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tribunala, također je naglasila važnost ove presude, upućujući na to da Lukići nisu jedini izvršitelji zločina.

“Žalosna je činjenica da nije osuđena čitava grupa osoba koja je učestvovala u paljenju dvije kuće u Višegradu. Svi oni bi trebalo da odgovaraju”, rekla je Hartmann.

Kada Hotić, iz udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, naglašava da ne postoji dovoljna kazna za zločinca, međutim, ova kazna je ipak neka satisfakcija za žrtve i nada da se ljudima ponovo može vjerovati.

“Naziv ovog filma što smo gledali me nagnao da se upitam kad bi se stvarno napravio ram za ovu zemlju, na šta bi on ličio? I da li bi iko mogao naći pravu riječ za ono što je ovaj narod doživio?”

Ivica Pandžić, glasnogovornik Galerije 11/07/95, posebno je naglasio važnost ove presude u kontekstu skorašnjih relativiziranja rada i presuda Haškog suda, te naglasio da ova presuda poručuje da zločin i zločinci ne mogu proći nekažnjeno.

Galerija 11/07/95 otvorena je za posjetitelje od utorka do subote u terminu od 10 do 18 časova i nedjeljom od 10 do 16 časova. Osim stalne postavke “Srebrenica”, u Galeriji 11/07/95 se može pogledati i projekcija fotografija Laurenta Van der Stocka iz ciklusa “Ubijanje Alepa”.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...