BiH
0

Projekat FIT Coding Challenge 2011

Sarajevo-x.com
Na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) danas je u 10.00 sati održana je prezentacija projekata pod nazivom FIT Coding Challenge 2011 (FITCC 2011) koje su radili studenti FIT-a u Mostaru.

Coding Challenge je projekat koji ima takmičarski karakter, a pokrenut je 2008. godine sa osnovim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Pravo učešća na pomenutom takmičenju imaju svi studenti I godine Fakulteta informacijskih tehnologija koji projekat mogu prijaviti samostalno ili u timu od 2 člana. Tokom izrade projekata studenti razvijaju funkcionalan C++ program na određenu temu.

Prijava projekta podrazumijeva definisanje naziva projekta, članova tima, osnovne ideje i planiranih funkcionalnosti. Od velikog broja prijavljenih projekata u finalnu fazu su ušla 4 projekta koja su ujedno prezentovana u četvrtak 09.06.2011 godine u 10:00 sati. U uvodu programa se obratio dekan FIT-a Fuad Ćatović. Nakon toga je uslijedila prezentacija projekata.

Nazivi projekata su: Fit Game Pack -Projekat se sastoji od Fitgy engine-a i par igrara koje demonstriraju njegove mogućnosti. Fitgy je vrlo jednostavan 2D engine koji pruža funkcionalan i jednostavan osnov za razvoj igara.

Put do Mostara - Igra koja se bazira na rješavanju problema koje korisnik (student koji je krenuo na ispit) sreće na putu za Mostar.

Čovječe ne ljuti se - Pored naziva projekta svaki dodatni opis je suvišan.

BAPOF :: Be a part of FIT - 2D igra u koju su integrisane još neke manje igre, ali sve sa temom FIT-a.

Prvo mjesto je osvojila igra BAPOF :: Be a part of FIT koju je kreirao, student prve godine FIT-a, Samir Šupčić iz Bugojna. Svojom prezentacijom i zasluženim aplauzom osvojio je mnogobrojnu publiku, a i žiri koji je bio anonimno raspoređen u publici. Igra je kreirana tako da se igrač motiviše na rad i učenje kroz igru. Unutar igre postoje i druge mini igre koje se otključaju prilikom napredovanja kroz levele.

Drugo mjesto je osvojila igra pod nazivom "Čovječe ne ljuti se" koju su kreirali Semin Alkić i Renato Kristić uz malu pomoć beta testera Admira Pilića. Igra ima odličnu grafiku, ali posebnom je čini to što se može igrati u mreži.

Sve ovo ne bi bilo uspješno bez asistenta Denisa Mušića. Za skromne nagrade su se pobrinuli BH Pošta i kompanija DISTI.

Vezani članci