Mustafa Mujezinović
0

"Proizvodnje i prerade mlijeka su velika šansa ako se dobro investira"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Federalni premijer Mustafa Mujezinović s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razgovarao je danas s prerađivačima mlijeka u FBiH o trenutnoj situaciji u toj oblasti i mjerama poticaja.

U susretu upriličenom u Federalnom zavodu za poljoprivredu Mujezinović je naglasio da je oblast proizvodnje i prerade mlijeka, pa i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH velika šansa i izazov ukoliko se u nju pravilno investira.

Novinarima je nakon sastanka kazao da se ne može u potpunosti biti zadovoljno s izdvajanjem iz budžeta koja se odnose na poticaj oblasti poljoprivrede te da na tome treba raditi.

"Ovaj sastav Vlade FBiH uradit će prednacrt budžeta za narednu godinu i vrlo je bitno da se cifra za poticaj oblasti poljoprivrede poveća. Nije bitno koliki je to procent od ukupnog budžeta, ali je bitna nominalna visina", kazao je Mujezinović.

Inicirao je i novi sastanak kojem bi, osim prerađivača mlijeka, trebalo da prisustvuju i proizvođači stočne hrane, poljoprivredni proizvođači - mali, srednji i veliki, predstavnici trgovačkih lanaca koji su vrlo bitni u lancu proizvodnje, prerade i prodaje, kao i banke uključujući i Razvojnu banku FBiH.

„Naravno, želja nam je uključiti i nauku kroz federalne i institute po kantonima te odgovarajuće fakultete iz svih univerzitetskih centara u FBiH“, kazao je Mujzinović.

Zamjenik direktora Mljekare „Megle“ iz Bihaća Kemal Hrnjić kazao je novinarima nakon sastanka da se ne može u potpunosti biti zadovoljno trenutnim poticajem i da uvijek može bolje, te vjeruje da će se nakon današnjeg sastanka s premijerom krenuti s rješavanjem barem dijela problema prerađivačke industrije u oblasti mljekarsta.

"Federalna vlada potiče primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ona je trenutno 16 feninga po litru. Ne možemo reći da je to malo, jer znamo da FBiH čini deset kantona te da svaki kanton (kojem je stalo do primarne poljoprivredne proizvodnje) čini to i sa svog nivoa," kazao je.

Naveo je konkretan primjer USK-a koji tu oblast potiče s devet feninga te da se ako se tome dodaju poticaji određenih općina iz tog kantona i solidna cijena koju kompanija plaća na terenu, dobije zadovoljavajuća cijena za litru sirovog mlijeka.

Hrnjić je uvjeren da uvijek može bolje, ali da se mora biti realan i vidjeti čime federalni budžet raspolaže.

"Dobili smo obećanje da će se premijer boriti za povećanje kvote sredstava za poljoprivredu, a to nije samo interes primarnih proizvođača i prerađivača. Tako se pomaže i poljoprivrednim proizvođačima", kaže on.

Iz federalnog budžeta izdvaja se 55 miliona KM za poticanje poljoprivredne proizvodnje od čega 15 miliona KM za sektor mljekarstva.