Reakcija
25

PROI: Duhanska industrija obmanjuje javnost u vezi primjene zakona o ograničenoj upotrebi duhana

Klix.ba
Akkai Zoidze
Danas je u Sarajevu organiziran skup Privredne Komore FBIH pod nazivom "Mitovi i istine o usvojenom nacrtu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina". Na ovom događaju organizatori planiraju da razbijaju “mitove” uz aktivno učešće duhanske industrije i objavljivanje rezultata istraživanja koje je kompanija KPMG provela među ugostiteljima u BiH. Iz Udruženja PROI smatraju da je riječ o manipulaciji.

Drugim riječima, velike međunarodne kompanije koje profitiraju na prodaji duhana u svijetu pokušaće da obmanu javnost pokazujući naručeno istraživanje koje za cilj ima da dokaže kako će “ugostitelji pretrpjeti nenadoknadivu štetu ukoliko se novim zakonom zabrani pušenje u zatvorenim javnim prostorima.”

KPMG - “produžena ruka” kontroverzne industrije

Nije novo niti iznenađujuće da duhanska industrija angažuje i plaća kompanije da za njih rade “objektivna” istraživanja. Tako i kompanija KPMG iza sebe ima dugu historiju povezanosti i saradnje sa duhanskom industrijom.

“Od devedesetih godina ova kompanija sarađuje sa British American Tobacco (BAT) i Philip Morris International (PMI) na polju rebrendinga duhanskih firma i implementacije naručenih istraživanja. Tako je već 1999. KPMG sarađivao je sa BAT kako bi se suprotstavili predloženoj Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije. Pored ovoga, ova kontroverzna kompanija ima historiju saradnje i sa PMI u borbi protiv uvođenja neutralnih pakiranja duhanskih proizvoda. Također, 2010. godine za PMI su sproveli studiju o ilegalnom tržištu u zemljama EU, a ugovor između PMI-a i KPMG se procjenjivao na čak 10 miliona funti.” - potvrdio je za PROI Joshua Abrams, direktor za Eurazijsku regiju u Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK).

Svjetski lideri kontrole duhana: Ugroženost ugostiteljstva je mit

Nasuprot lažnim podacima stoji istina da niti u jednoj zemlji koja je uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima nije došlo do smanjenja prometa. Naprotiv, zabilježeni su pozitivni efekti u smislu povećanja broja gostiju i to onih koji do tada nisu dolazili u ugostiteljske upravo zbog pušenja. Evo šta su eksperti iz drugih zemalja, koje su nedavno uveli potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, izjavili na ovu temu:

Andrij Skipalsky, predsjednik Centra za zagovaranje “Život” iz Ukrajine potvrdio je za PROI kako u toj zemlji nisu zabilježeni nikakvi negativni efekti po ugostiteljstvo.

“Ono što smo zabilježili u Ukrajini nakon uvođenja zabrane pušenja u zatvorenom je da su posjetitelji ugostiteljskih objekata mnogo češće jeli u istima nakon uvođenja zabrane. U Ukrajini nećete naći niti jedan slučaj gdje su vlasnici restorana izjavili kako su morali zatvoriti svoje barove ili restorane zbog zabrane pušenja jer takvi slučajevi jednostavno ne postoje.”

Akaki Zoidze, predsjednik Komiteta za zdravstvenu zaštitu i socijalna pitanja i zastupnik u Parlamentu Gruzije, naglasio je kako se u ovoj zemlji suočavaju sa identičnim argumentima duhanske industrije koji su naglašavani i u drugim zemljama.

“U Gruziji smo imali iste horor priče koje dolaze od strane duhanske industrije o tome kako će ugostitelji ostati bez posla. Zbog toga smo prilikom donošenja i zagovaranja za novi zakon usko sarađivali sa asocijacijama ugostitelja, ali ne sa onima koji su kreirani li podržani od strane duhanske industrije. Njihova poruka je bila sa sasvim jasna: ukoliko se zabrana jednako odnosi na sve, ugostiteljstvo neće imati problema,” istakao jeAkaki i naglasio kako su jasne pozitivne implikacije i za turizam, budući da turistima te zemlje pored nesigurnosti cesta, najviše smeta upravo duhanski dim u ugostiteljstvu.

Enes Efendioğlu, liječnik iz Turske također je istakao pozitivan efekat na razvoj turizma, ali i na ugostiteljske radnike koji su prije uvođenje zabrane pušenja u zatvorenom u ovoj zemlji, bili svakodnevno izloženi duhanskom dimu.

“Na početku uvođenja zakona duhanska industrija je isticala kako će zbog njega ugostiteljstvo biti uništeno, no vrijeme je pokazalo da ovo ne samo da nije istina, već su naprotiv zabilježeni pozitivni efekti. Prije svega, zaštićeni su radnici u ovim objektima, dok je veliki broj nepušača koji je zbog dima iste izbjegavao, sada češće posjećivao ove objekte,” istakao je Efendioğlu.

Zvanični podaci i iz Rusije jasno ukazuju na pozitivan efekat po ugostitelje u ovoj zemlji.

“Prema Državnoj agenciji za statistiku (Rosstat), kada smo uveli ovu mjeru 2014, profit u restoranima i barovima zapravo se povećao prva tri mjeseca nakon uvođenja zabrane za gotovo 2%, a sudeći prema istraživanju javnog mišljenja, preko 80% Rusa podržava ovu mjeru, pokazalo je istraživanje Public Opinion Foundation-a (POF)”, istakla je Olga Knorre iz organizacije Campaign for Tobacco-Free Kids.

“Organizovanje ovog Okruglog stola još jedan u nizu primjera koji nam ukazuju da duhanska industrija ne miruje i da se suprostavlja zakonima koji štite zdravlje građana. Koristimo ovu priliku da svima pošaljemo poruku o potrebi za oprezom kada su u pitanju tvrdnje koje dolaze od predstavnika duhanske industrije. Potreba za oprezom posebno se odnosi na donosioce odluka i njihovo tumačenje rezultata istraživanja pri čemu uvijek treba imati na umu ko je naručio istraživanje i koji je njegov stvarni cilj” zaključili su iz PROI-a.