BiH
3

Prohodan put od Sarajeva do Bijeljine

SRNA
Putni pravci Bijeljina-Zvornik-Vlasenica-Sarajevo i Doboj-Šešlije-Podnovlje jutros su prohodni, ali zbog poplava i oštećenih kolovoza veliki broj puteva u Republici Srpskoj i dalje nije prohodan, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Od Bijeljine do Brčkog preporučuje se putni pravac preko Lopara i Ražljeva.

Saobraćaj je obustavljen i u mjestu Crkvina, na magistralnom putu Modriča-Šamac-Brčko, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Neprohodni su putni pravci od Bijeljine prema graničnim prelazima Rača i Pavlovića most, zatim Banja Luka-Jajce, Prijedor-Novi Grad, Prijedor-Sanski Most.

Zbog poplava za saobraćaj su zatvoreni i granični prelazi Šamac, Orašje, Brčko, Rača i Pavlovića most.

Zbog izlivanja rijeke Save nije prohodan magistralni put Lončari-Orašje, a obustavljen je i saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica jer se Una izlila na ulazu u Kostajnicu.

Od Banje Luke do Mrkonjić Grada saobraća se dionicom Banja Luka-Bronzani Majdan-Pervan-Goleši-Zelenci-Čađavica-Mrkonjić Grad, s obzirom na to da je neprohodan magistralni put Toplice-Crna Rijeka.

U funkciji je i magistralni put Doboj-Derventa, preko Šešlija, a za put Derventa-Lončari koristi se obilaznica Derventa–Šešlije-Doboj/naselja Bare/-Osječani-Duge Njive-Donji Skugrić-Gradačac-Pelagićevo.

Policija je na terenu i usmjerava saobraćaj navedenim putnim pravcem.

Od Banje Luke prema Prnjavoru i Derventi pa do Doboja mogu da saobraćaju putička vozila, ali otežano, dok je za teretna na snazi zabrana.

Od Banje Luke prema Doboju putnička vozila mogu saobraćati i preko Prnjavora i Stanara. Teretnim vozilima je zabranjeno.

Prohodan je magistralni put Derventa-Brod, u mjestu Novo Selo.

Obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na dionici magistralnog puta Banjaluka–Čelinac-Kotor-Varoš, u mjestu Zeleni Vir, dok putnička saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se i na putnim pravcima Kladanj-Vlasenica i na regionalnom putu Jezero-Šipovo, u mjestu Stupno.

Na regionalnom putu Novi Grad-Sanski Most obustavljen je saobraćaj na dionici Blagaj-Budumlić Japra, kao i na regionalnim putevima Prijedor-Ljubija i Kotor Varoš-Šiprage.

Zbog većeg odrona neprohodan je i regionalni put Drinjača–Bratunac, u mjestu Zelinje, uz rijeku Drinu.

Prohodan je i put Nova Topola-Razboj-Srbac.

Ministarstvo saobraćaja i veza i AMS Republike Srpske upozoravaju vozače teretnih vozila da na put ne kreću bez prijeke potrebe kako ne bi ometali dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu na ugroženim područjima.

Zbog vanrednih uslova granicu sa Hrvatskom moguće je preći sa ličnom kartom, dok djeca moraju imati pasoš, kao i do sada.