Jedna pozitivna priča
4

Progres nagrade Isa-beg Ishaković

Klix.ba
Zahvaljujući mudroj upravi i konstantnom radu ovo priznanje je 2012. godine, 550 godina nakon što je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu proslavilo "svoje malo sunce Austerlica".

Velikim međunarodnim naučnim skupom pod nazivom "Sarajevo, 550 godina poslije" 29. novembra u Sarajevu Upravni odbor za dodjelu nagrade Isa-beg Ishaković i Društvo Klepsidra, kao utemeljitelj ovoga priznanja, zaključit će ovogodišnji ciklus aktivnosti.

Koliko je bitno održavanje jednog ovakvog naučnog skupa ponajbolje svjedoči činjenica o zastrašujućim okolnostima u kojima se našao dobar dio institucija kulture, na čelu sa Zemaljskim muzejom koji je zatvoren. Činilo se da ne postoji teži period za kulturu i baštinu Sarajeva od vremena Kraljevine Jugoslavije, no čini se da će vrijeme u kojem živimo zasjeniti sve druge kulturološke pogrome. Otuda je svaki progres na tome planu od posebnog značaja. Nagrada Isa-beg Ishaković je u prethodnih sedam godina imala upravo takvu zadaću – opstati u kontekstu, kako kaže Andrić, prostora, gdje ljudi nerado pristaju vidjeti mlin bez đavola i vodeničara bez grijeha. No, zahvaljujući mudroj upravi i konstantnom radu, ovo priznanje je 2012. godine, 550 godina nakon što je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu proslavilo "svoje malo sunce Austerlica". Prvi put program dodjele je održan u dvije večeri, uz prijateljstvo ASA grupacije i BH Telecoma, uz direktne televizijske prijenose, za gledatelje širom Evrope i svijeta.

"Iz Sarajeva su ove godine poslane značajne poruke", ističe prof. Amel Suljović, predsjednik Društva Klepsidra. "Na prostoru veličine omanjeg evropskog trga u Sarajevu žive muslimani, kršćani, židovi i ostali već 550 godina. U zajedništvu. Otuda i onima čije nerazumijevanje nije manje od prijašnjih, naša djeca, naša unučad trebaju ponavljati, ako treba stoljećima, da smo mi stara evropska kultura koja može biti uzor drugima. Doživjeli smo tolike pogrome, a i dalje živimo jedni pored drugih", kaže Suljović.

U prilogu možete pogledati fotogaleriju sa obje večeri, ovogodišnje dodjele nagrada Isa-beg Ishaković, među čijim su laureatima bili kompozitor Goran Bregović, bokser Felix Sturm (Adnan Ćatić) te Regep Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske.