Novi moment
87

Program reformi prvo u Narodnu skupštinu RS-a pa tek onda u Brisel

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Uprkos tome što bh. entiteti nemaju nikakve nadležnosti kada je riječ o vanjskoj i odbrambenoj politici, Narodna skupština RS-a izjasnit će se o Programu reformi koji su usvojili članovi Predsjedništva BiH i to prije nego ovaj dokument bude dostavljen NATO-u.
Ovo je danas potvrdio medijima član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a još uvijek nije poznato da li su Željko Komšić i Šefik Džaferović upoznati o ovom zahtjevu i da li će pristati na to.

"Rekao sam da ću Narodnoj skupštini RS-a predložiti Program reformi prije nego što ode u sjedište NATO-a u Brisel. Rečeno je da će taj akt bit poslan tek nakon što bude formirano Vijeće ministara BiH. To nije urađeno i zbog toga je rečeno da se sačeka s dokumentom, jer se još ne zna da li će i kad će bit izabran novi saziv Vijeća ministara BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da Program reformi uopće nije tajni dokument i da su sadržaj ovog dokumenta već vidjele brojne osobe među kojima su i određeni opozicioni funkcioneri. Kako kaže, sam je dostavio mnogim važnim ljudima iz opozicije Program reformi.

"Radi se o tome da smo uzeli praksu Srbije i šest zemalja članica Evropske unije, a koje nisu članice NATO-a kao i šest zemalja koje teritorijalno pripadaju Evropi, a nisu članice ni NATO-a, a ni EU. Sve i jedna zemlja ima neki vid saradnje s NATO-om i to ima i Srbija. U Programu reformi, dakle, ne prevazilazi se ono što Srbija već ima", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da u Programu reforme ne piše da je riječ o ANP-u, niti da se radi o aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, već da se jasno navodi kako ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u, a samim tim ni put za članstvo.

"U najbukvalnijem prijevodu znači da taj put stoji i da nismo mogli osigurati ništa više što se tiče RS-a. Mislim da reformska agenda afirmiše politiku vojne neutralnosti. S druge strane u BiH imaju oni koji žele integraciju BiH u NATO. Nikakva odluka o integraciji nije donesena i mislim da čak i ne spominje riječ integracija", kazao je Dodik.