Ugodno s korisnim
35

Program "Putovanje kroz BiH počinje s nama" prezentovan u Zemaljskom muzeju

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Prezentacija programa "Putovanje kroz BiH počinje s nama" održana je večeras u Zemaljskom muzeju BiH, a riječ je o projektu koji ima za cilj da preko turističkih zajednica privuće turiste u Zemaljski muzej BiH.

Azra Bečević-Šarenkapa, viši konzervator za tekstil u Zemaljskom muzeju BiH, kazala je za Klix.ba da je projekt pokrenut kako bi privukli turističke radnike, turističke zajednice, turističke agencije da ponovo dovode posjetioce u muzej.

"Ono što mi pokušavamo večeras je rezultat jedne edukacije koju smo imali sa Jasminom Hošom, koji je ujedno i pokrovitelj ovog događaja. Ovom prezentacijom, koja će trajati 15 minuta, ćemo pokazati stvari koje se mogu vidjeti samo u Bosni i Hercegovini. Antičke izložbe su manje-više svugdje u svijetu iste. Ali kod nas postoje najznačajniji arheološki nalazi, kao što je mitra. Recimo nju samo možemo naći u Zemaljskom muzeju BiH. Ona je iz četvrtog stoljeća, pronađena u Konjicu. Također imamo nekih drugih eksponata koji su karakteristični samo za Zemaljski muzej BiH. To su neke naše specifičnosti", kazala je Bečević-Šarenkapa.

Dodala je da pokušavaju da prezentuju i istaknu specifičnosti koje nisu vidljive, a uz to da zajedno sa turističkim radnicima vide i osmisle program lojalnosti kojim bi oni imali neke pogodnosti u budućnosti.

"Nekako da im vratimo usluge za ono što bi oni nama dovodili posjetitelje", istakla je Bečević-Šarenkapa.

Istakla je da je 50 predstavnika turističkih agencija najavljeno da će doći na večerašnji događaj, a da će to, vjerovatno, biti značajan pomak kada je riječ o posjetiocima.