Vrijedne nagrade
790

Proglašeni najbolji studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu: Ostajemo u našoj zemlji

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas su dodijeljene nagrade "Ponos dekana" najboljim studentima svake studijske godine ovog fakulteta. Dodijeljeno je deset nagrada za šest studenata nacionalnog programa i četiri studenta koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Osim priznanja studentima je dodijeljena i nagrada od 1000 KM.

"Osim ovih deset studenata mi imamo jako puno izvanrednih studenata. No ovi su zaista najbolji. To su studenti koji nisu izgubili godinu studija i koji imaju izuzetno visoke prosjeke. Mi smo osim priznanja studentima obezbijedili i novčane nagrade u iznosu od 1000 KM koja će im, nadam se, pomoći u njihovom daljem školovanju", kazala je dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga.

Amra Pušina iz Ilijaša studentica je treće godine Medicinskog fakulteta i ovo joj je druga akademska godina kako je proglašena jednom od najboljih studentica.

"Upisala sam Medicinski fakultet zato što volim raditi sa ljudima. Ovo je prije svega jedan human poziv. Sretna sam i ponosna zbog ove nagrade. Znate studiranje zahtijeva mnogo odricanja i ovom prilikom bih se zahvalila roditeljima koji su mi ogromna podrška. Poručila bih svim mladim da se trude i uče jer je znanje najveće blago i imetak koje jedan čovjek posjeduje. Samo učeni ljudi mogu napraviti velike promjene", kazala je Pušina i dodala kako nakon završetka studija ipak ne želi otići iz naše zemlje već svoje znanje podijeliti sa svojim sugrađanima.

Amina Karić iz Sarajeva koja je druga godina također je proglašena najboljom studenticom u svojoj generaciji. Amina dolazi iz porodice u kojoj već ima jedan ljekar, no kako nam kaže to nije bio jedini motiv zbog kojeg je upisala Medicinski fakultet.

"Medicinu sam izabrala zbog toga što je human poziv. Kada je izbor zanimanja u pitanju uvijek su mi bile bitne te ljudske vrijednosti nego materijalna osnova. Velika je čast biti proglašen najboljim studentom, ali to ne treba da me zavara na mom putu. Ovo je tek jedna stepenica. Najbitnije mi je da znam da sam naučila nešto što će čovječanstvu poslužiti i to je zapravo nešto što me čini sretnom. Iskreno se nadam da ću po završetku studija ostati u našoj zemlji i tu se zaposliti, no još uvijek je rano da o tome govorim", rekla nam je Amina i dodala kako se nada da će u budućnosti upisati specijalizaciju i da bi voljela da to bude dermatologija.

Svoju budućnost u našoj zemlji vidi, sada već doktor Emir Sokolović, koji je proglašen najboljim diplomantom za 2018/2019. godinu.

"Velika je čast biti proglašen najboljim diplomantom budući da je ovo jedan od najtežih fakulteta u državi. Ja sam diplomirao prije pet mjeseci, a već tri mjeseca radim u praksi. Mislim da je to pozitivan korak naprijed za cijelu moju generaciju. Gotovo sve moje kolege sa godine su zaposlene širom BiH i nemam informaciju da je neko otišao u Njemačku ili neku drugu popularnu zemlju. Nadam se da će sve moje kolege ostati ovdje kako bi napravile nešto dobro za svoju zemlju", kazao je Sokolović.

Nejra Mlačo iz Visokog koja je studentica šeste godine Medicinskog fakulteta, petu godinu zaredom dobija nagradu "Ponos dekana".

"Budući da mi je otac ljekar isprava nisam željela da se bavim medicinom jer su svi to od mene očekivali. Međutim u toku srednje škole sam shvatila da je to zaista jedini poziv kojim se želim baviti cijelog života. Medicina je human posao i ima svoju svrhu i smisao. Nema ništa ljepše nego spasiti nekome život ili mu poboljšati zdravlje", kazala nam je.

Kada je u pitanju sve veći odlazak mladih iz naše zemlje, radi neke ljepše i svjetlije budućnosti, Mlačo nam govori kako još uvijek nije sigurna da li će ostati u Bosni i Hercegovini.

"Jako sam neudlučna po tom pitanju. Kada sam krenula na fakultet nisam razmišljala o tome da napustim našu zemlju, međutim to se u toku studiranja počelo mijenjati. Sada sam nekako između i još uvijek nisam donijela odluku ali imam još nekoliko mjeseci da odlučim", kazala je Mlačo.

Osim dodjele nagrada, danas je na Medicinskom fakultetu UNSA održano i predavanje profesora Milomira Ninkovića, koji je studentima govorio o temama iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.