|

Proglašena epidemija morbila u TK

Proglašena epidemija morbila u TK
48
Piše: D. Brkić
10.1.2015. u 15:44
70
komentara
48

dijeljenja
Proglašena epidemija morbila u TK
Zavod za javno zdravstvo TK proglasio je epidemiju zarazne bolesti morbila (ospica) na području Tuzlanskog kantona. Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla trenutno je hospitalizovano 25 pacijenata uzrasta od 5,5 mjeseci do 37 godina, koji su stabilnog zdravstvenog stanja.
U cilju sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti, UKC Tuzla je zabranio posjete pacijentima smještenim na Kliniku za zarazne i Kliniku za dječije bolesti, dok se posjete drugim klinikama obavljaju po važećem rasporedu.

"Zbog zabrane posjete pacijentima unutar Klinike za zarazne bolesti određena je prostorija za davanje informacija. Za informacije radnim danima bit će zadužen ordinirajući ljekar, a u dane vikenda dežurni ljekar", navodi Ersija Aščerić - Mujedinović, portparolka UKC Tuzla.

Kao mogući razlog epidemijskih razmjera zarazne bolesti navodi se podatak da je u postratnoj BiH izvršena slabija vakcinacija djece u poređenju sa predratnim godinama. Od sredine prošle godine pa do danas na UKC Tuzla je zbog morbila hospitalizirano 148 pacijenata.

"Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 25 bolesnika od čega je većina hospitalizirana sa komplikacijama. Njihovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno“, kaže Aščerić - Mujedinović.

Iz UKC Tuzla upućuju apel građanima da se pridržavaju pomenutih odluka i da se u slučaju zdravstvenih problema (simptoma) odmah jave svojim ljekarima.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...