Razgovor za Klix.ba
91

Profesorica Kolenović-Đapo: Političari pomoću negativnih emocija manipulišu narodom

F. H.
Poltičari koristeći negativne emocije manipulišu građanima (Foto: Fotoarhiv/Klix.ba)
Poltičari koristeći negativne emocije manipulišu građanima (Foto: Fotoarhiv/Klix.ba)
O predizbornoj kampanji i manipulaciji emocijama za Klix.ba govorila je profesorica sa Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Jadranka Kolenović-Đapo. Ona ističe da je emocijama najlakše manipulirati.

"Kao i sve političke kampanje (u našem dvorištu, politika ne poznaje vrijednosti, već manipulaciju) očekivati je da će i kampanja prije općih izbora biti prljava, komedijaška (ne komična), nepismena (neznatno pismenija u odnosu na lokalne izbore) i uz puno obećanja koja neće biti ispunjena, a sve da bi politički lideri udovoljili vlastitu neutaživu glad da se održe na vlasti", ističe Kolenović-Đapo.

Kako političari manipulišu negativnim emocijama

Profesorica Kolenović-Đapo pojašnjava kako stanje besperspektivnosti, straha, zabrinutosti, naučene bespomoćnosti a koje se svakodnevno održava i pojačava u javnom prostoru najčešće dovodi do slabljenja racionalnog mišljenja pa čak i do disracionalije, što otvara prostor političarima za manipulacije.

"Dobro dokumentirana istraživanja iz psihologije pokazuju da su osobe koje su izložene stresu ili negativnim emocijama razmišljaju 'crno-bijelo' ne uviđajući druge i drugačije perspektive. Građanke i građani u našoj zemlji decenijama žive pod stresom od izazivanja straha, prijetnji, ekonomske nestabilnosti, percepcije nepravde, koruptivnih radnji, nedovršenih sudskih procesa (afera Respiratori i mnoge druge), što doprinosi nepovjerenju, ljutnji, strahu i osjećaju bespomoćnosti", kazala je Kolenović-Đapo.

Kolenović-Đapo pojašnjava da negativne političke kampanje posebno ugrožavaju kada je u njih uključen govor mržnje ka pojedincu ili skupini, te da to može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine.

"Što se tiče ogromne količine informacija kojima smo svakodnevno izloženi, preporuka je da ne konzumiramo sve i svašta. Mi smo ti koji odlučujemo koje ćemo informacije primiti, koje ćemo odbaciti. Iz tog razloga je neophodno da propitamo: Ko je izvor informacija (koliko je osoba vjerodostojna; koliko je izvor informacije kredibilan); šta je priroda komunikacije i kome je poruka upućena (mlađoj ili starijoj publici)", savjetuje Kolenović-Đapo i dodaje kako se kroz selektiranje čemu prikloniti pažnju, a šta ignorisati može se sačuvati psihičko zdravlje.

O društvenim mrežama

"Društvene mreže su odavno izgubile na smislu. Njihov početni potencijal da se zbliže ljudi i 'susretnu' u pseudosocijalnim situacijama je prevaziđen. U političkim kampanjama to je prostor obračunavanja, međusobnog optuživanja i potpaljivanja mržnje. Ljude je lako zavesti, a propustili smo generacije i generacije koje su trebale biti nositelji zdravog bosanskohercegovačkog društva. Sa emocijama je najlakše manipulirati", objašnjava Kolenović-Đapo.

Psihologinja pojašnjava kako političari aktivirajući negativne emocije prema nepripadajućoj etničkoj grupi i pozitivne prema vlastitoj grupi, podižu razinu fiziološke pobuđenosti kod korisnika društvenih mreža što dovodi do toga da razumno ponašanje utihne.

Jadranka Kolenović-Đapo, psihologinja
Jadranka Kolenović-Đapo, psihologinja

"Društvene mreže su u predizbornoj kampanji 'sijači smrti' i isključivo induciraju negativne emocije. Prema tome političari bi trebali biti 'higijenični' i korektno što je više moguće komunicirati sa javnošću. Primatelju poruka koje su zasićene vrijeđanjem i omalovažavanjem, vlastite vrijednosti postaju nedostupne upravo zbog visoke razine pobuđenosti koje produciraju negativne emocije", kaže Đapo-Kolenović o društvenim mrežama.

Koraci u manipulaciji narodom

"S ljudima je lako manipulirati. U četiri žalosna koraka, narod se zaplete u mrežu isključivog vlastitog etniciteta: Najprije nam se ponudi ideja inferiornosti, zatim ideja veličine (Naš narod je poseban…), iz ideje veličine generira se ideja proganjanja (Istrijebit će naš narod…) i na koncu kod naroda se provocira ideja agresije", upozorava Kolenović-Đapo.

Kolenvić-Đapo zaključuje kako je narod iz straha osigurava političarima četiri godine udobnosti, komfora, manipulacije i koruptivnih radnji. Ipak, podsjeća kako je narod taj koji ima moć, ne samo na dan izbora već sve vrijeme. Samo to zaboravi uz "hljeba i igara" i naučenu bespomoćnost.