{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profesor po čijim nacrtima će biti obnovljana Aladža: Takve ljepotice nema na Balkanu

N
31.5.2014. u 16:02
23
15
Profesor po čijim nacrtima će biti obnovljana Aladža: Takve ljepotice nema na Balkanu
23
Profesor po čijim nacrtima će biti obnovljana Aladža: Takve ljepotice nema na Balkanu
Amir Pašić (Foto: NAP)
Izuzetna arhitektonska i umjetnička vrijednost Aladža džamije bila je razlog da je unište, a volja tamošnjeg naroda, koji je sakupljao kamen po kamen od njezinih ostataka, uzrok da se ona ponovo obnovi, kaže za bh. novinsku agenciju Patria arhiteka Amir Pašić.
Prema njegovim će nacrtima biti obnovljenja jedna od najljepših džamija u BiH - Aladža džamija u Foči. Nema mnogo arhitekata kojim se u karijeri posreći tako nešto. Zbog toga je i profesor Pašić iznimno sretan.

Sagrađena sredinom 15. stoljeća, Aladža džamija jedna je od najvećih nacionalnih spomenika u zemlji. Do temelja je porušena početkom agresije na BiH. Zahvaljujući Vakufskoj direkciji IZ u BiH i Direkciji vakufa Turske, položen je kamen temeljac za njezinu obnovu, a kraj radova trebao bi biti okončan do završetka 2015. godine.
Rekonstrukciju će raditi firma iz Turske, no najavili su da će angažovati i domaće privrednike.

"Koliko god će trajati građevinski radovi, toliko će trebati vremena da se vrate i ukrasni motivi na zidove džamije", objašnjava profesor. Aladža je poznata po svojim ukrasnim motivima, zbog koji je prozvana i šarena džamija. No, sada će na njezine zidove ponovo biti vraćeno na hiljade različitih motiva, boja, natpisa i poruka.

"Ljudi uvakufe razne stvari, ali rijetke su građevine koje su uz to i lijepe. Aladži je zaista jedna od tih", objašnjava Pašić.

"Ovdje se radi o džamiji u kojoj imate kombinaciju izvanredne arhitekture i islamske dekoracije, i kao takva predstavlja jedinstven objekt na Balkanu. Možda negdje u islamskom svijetu ima nešto slično, ali na Balkanu sigurno nema", kaže Pašić.

Profesoru arhitekture, po čijim nacrtima je obnovljen i Stari most u Mostaru, ovo je 33. džamija koja će biti obnovljena po njegovim crtežima. No, Aladža, kaže, zauzima posebno mjesto i vrijednost u njegovoj stvaralačkoj karijeri. Tehnički nije najzahtjevnija, ali je poruka koja se šalje njezinom obnovom, jedna od najvažnijih za Bošnjake Foče.

"Rušenja je uvijek bilo, ali ovo što se desilo sa Aladžom je specifično. Neko je htio da nestane i džamija i njezine džematlije. Zbog toga njena obnova nije samo obnova objekta, ona je znak sigurnosti tamošnjim povratnicima", kaže profesor Pašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: