Odličan 5+
0

Profesionalno usmjeravanje učenika osnovnih i srednjih škola

Sarajevo-x.com
Svaki deseti učenik prvog razreda industrijskih i obrtničkih srednjih škola lani je pao razred, a njih čak četvrtina je trajno odustala od daljnjeg školovanja. Preračunato u prosječne srednjoškolske razrede, izgubili smo punih 15 razreda djece. Najgore je što se radi o 15-godišnjacima koji u toj dobi gotovo nigdje u Evropi ne mogu biti izvan sistema redovnog školovanja.

Profesionalno usmjeravanje učenika uključuje profesionalno informiranje i profesionalno savjetovanje, odnosno skup stručnih postupaka kojima se učenicima pruža pomoć pri odabiru budućeg zanimanja, odnosno obrazovanja, a provodi se u saradnji sa školom i roditeljima/skrbnicima.

Poseban naglasak u tom procesu stavlja se na sposobnosti, vještine, interese i motivaciju učenika, kao i na mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja u pojedinoj regiji. Profesionalno usmjeravanje učenika završnih razreda osnovne i srednje škole predstavlja tzv. rane intervencije i ima preventivno značenje kao pomoć pri donošenju adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja.

Jednom godišnje Zavod provodi istraživanje o profesionalnim namjerama učenika putem ankete. Također, temeljem ankete i u suradnji sa stručnim timom škole, savjetnici za profesionalno usmjeravanje definiraju ciljne grupe kojima su potrebne specifične usluge profesionalnog usmjeravanja.

Posebna pažnja se pridaje učenicima za koje se predviđa da bi nakon završetka školovanja mogli imati otežan pristup tržištu rada, odnosno učenicima s teškoćama u razvoju, zdravstvenim teškoćama, teškoćama učenja, poremećajima u ponašanju i sl. U postupku profesionalnog savjetovanja učenika, koje uključuje timsku obradu uz mogućnost psihološkog testiranja, intervjua te po potrebi liječničkog pregleda specijaliste medicine rada, stručni tim predlaže najprimjereniji odabir obrazovnog programa za nastavak školovanja. Postupak savjetovanja uvažava, s jedne strane potrebe tržišta rada i mogućnosti obrazovanja, a s druge strane individualne mogućnosti i potrebe učenika.

U svakoj područnoj službi Zavoda se organiziraju sajmovi poslova, dani profesionalnog usmjeravanja i druge manifestacije na kojima se učenici imaju priliku upoznati o ponudama obrazovnih institucija, ključnim dionicima tržišta rada te koristiti usluge profesionalnog usmjeravanja. U cilju promocije zanimanja traženih na tržištu rada Zavod u saradnji s područnim obrtničkim komorama provodi aktivnosti promocije obrtničkih zanimanja za učenike i finansira ljekarske preglede za upis učenika.

Profesionalno usmjeravanje je namijenjeno prvenstveno učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Identifikacija učenika se provodi u saradnji sa stručnim saradnicima škola i razrednicima.

Stručnom timu za profesionalno usmjeravanje se upućuju i učenici koji pokazuju neuspjeh tokom školovanja. Različite oblike informiranja (individualno i grupno informiranje, samoinformiranje putem brošura, računarskog programa Moj izbor itd.) i savjetovanja po potrebi mogu koristiti i drugi učenici tokom obrazovanja.