Poznati kandidati
1

Proevropski blok želi dva potpredsjednika RS-a, podršku traže i od SNSD-a i SZP-a

Klix.ba
Proevropski blok će za predsjednika, odnosno dva potpredsjednika Republike Srpske podržati Admira Čavku i Jozu Barišića, a koalicioni partneri u RS će svoje principe ponuditi SNSD-u i Savezu za promjene u zamjenu za podršku srpskom članu Predsjedništva BiH, saznaje Klix.ba.

Kao što smo već ranije pisali, kadar Saveza za bolju budućnost Admir Čavka će dobiti podršku ispred Sadika Ahmetovića koji je sam više puta najavljivao kandidaturu za potpredsjednika manjeg bh. entiteta.

Prema nezvaničnim informacijama zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić će dobiti podršku stranaka okupljenih oko Proevropskog bloka za mjesto potpredsjednika RS-a iz reda Hrvata.

Nezvanično, Proevropski blok će svoje principe ponuditi SNSD-u i Savezu za promjene, a čiji ih kandidat prihvati i potpiše, imat će podršku Proevropskog bloka za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Do kraja aprila prijedlog će biti ponuđen i Nezavisnom bloku pod uslovom da ne zahtijevaju kandidata za potpredsjednika RS-a. Također, već su usaglašeni nosioci listi za izborne jedinice, ali do početka maja moguće je da duđe do manjih izmjena.

Proevropski blok čine SDP, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Hrvatska stranka BiH, Brčanski demokratski blok, SNP i UG Tender, a prema poznatim informacijama izborni cilj je 35.000 glasova, oba potpredsjednika u Republici Srpskoj, Klub poslanika u RS-u i jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.