Odluka Vijeća sigurnosti UN-a
0

Produžen mandat EUFOR-a u BiH za godinu dana

SRNA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžio je danas mandat EUFOR-a u BiH za još godinu dana, saopšteno je u New Yorku.

U rezoluciji, koju su 15 članica Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojile, ponovljeno je da "primarna odgovornost za dalju uspješnu primjenu mirovnog sporazuma leži na vlastima u BiH", navodi se u saopštenju objavljenom na stranici UN-a.

Snage Evropske unije su 2004. godine preuzele mirovnu misiju od stabilizacionih snaga NATO-a, sa zadatkom da osiguraju da sve strane nastave da se pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je jučer u Vijeće sigurnosti UN da je zemlja i dalje u političkom zastoju, uglavnom "zbog nespremnosti političara da se uključe u dijalog i postignu kompromis".

Inzko je istakao da je zbog političke nestabilnosti od ključne važnosti da EUFOR ostane na terenu i da nastavi da pomaže njegovoj kancelariji i drugim međunarodnim organizacijama da ispune svoje mandate, navodi se u saopštenju.

Zemlje članice su rezolucijom Vijeće sigurnosti UN ovlašćene da preuzmu sve potrebne mjere da brane prisustvo EUFOR-a i NATO-a i da im pružaju pomoć u sprovođenju njihovih misija.