ANP ili ne
11

Prodanović: SNSD će potpuno ispoštovati sporazum kada se imenuje mandatar za Vijeće ministara

S. H.
Foto: J. N./Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
Delegat SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović za Klix.ba je kazao da će njegova stranka ispoštovati sporazum, Ustav i zakone BiH, ali da je prvo potrebno izvršiti imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na pitanje o slanju Godišnjeg nacionalnog programa, Prodanović kaže da je ključan konsenzus.

"Ono što bi bilo važno jeste da potpisnici ovog sporazuma konsenzusom dođu do rješenja koja su bila prihvatljiva, uključujući i ovo pitanje ukoliko je obuhvaćeno sporazumom."

Na pitanje da li se u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) razgovara o ANP-u odnosno da li su spremni pristati na slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog plana čiji bi fokus bio na civilnom sektoru, dok bi vojni dio ostato "zamrznut", Prodanović odgovara:

"Ključno je da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a zatim da Predstavnički dom izabere Vijeće ministara. Nakon toga Vijeće ministara da imenuje odgovarajuće komisije koje će raditi na svim pitanjima koja su predviđena sporazumom", kazao je.

On smatra da je od izuzetnog značaja da se ispune sve obaveze, te ističe da će SNSD u cijelini poštovati sporazum trojice lidera kao i Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Prodanović je mišljenja da bi bilo logično praviti novi Godišnji nacionalni program.

"Trebalo bi da novi saziv Vijeća ministara donosi odluke o svim pitanjima. Bilo bi nelogično da se usvajaju dokumenti koje je ponudio stari saziv, a nisu usvojeni", zaključio je Lazar Prodanović.

Kako je Klix.ba jučer pisao, dogovor lidera je da BiH preda svoj prvi ANP, ali bi on trebao biti sadržajno reduciran. Vojni aspekt saradnje s NATO-om bi trebao ostati na sadašnjem nivou i neće biti intenziviran, a puni fokus će biti stavljen na civilni segment.