Tužna ispovijest Martina Sliškovića
109

Prodaje bubreg kako bi mogao školovati djecu i operisati srce

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Teška ekonomska situacija natjerala je mnoge bh. građane na radikalne mjere u životu. Jedna od njih je i prodaja organa - u ovom slučaju bubrega. Naš sagovornik pojašnjava zašto se odlučio na jedan ovakav korak.

Martin Slišković iz sela Bučići je prije četiri mjeseca na popularnom bh. internet oglasniku Market.ba postavio oglas u kojem za 80.000 konvertibilnih maraka prodaje bubreg.

"A Boga ti, morao sam se odlučiti na takav korak. Imam dvoje djece koje ne mogu školovati, a novac i meni treba za operaciju srca", kaže Slišković na početku razgovora za portal Klix.ba.

Martin je automehaničar i autoelektričar i bez posla je već deset godina. Kako kaže, u protekla četiri mjeseca imao je tri-četiri ponude za bubreg.

"Rekli su mi se ponovo javiti, ali poslije toga niko nije zvao. Imao sam ponude iz Austrije i San Marina", pojašnjava naš sagovornik te dodaje kako zna da ovo nije legalan potez.

"Što kažu kod nas, muka zakon mijenja. Kad bih vam ispričao šta sam preživio i doživio, ne biste mi vjerovali. Sad sam se uhvatio za glavu kako dijete upisati u školu i kupiti knjige. Nemaju mi žena i djeca šta jesti, dotle sam dogurao, a da ne govorim o kupovini lijekova za srce koji koštaju 200 KM. Radije ću prodati bubreg i malo se izvući iz krize nego se ovako patiti", kaže na kraju Martin Slišković za Klix.ba.