BiH
2

Prodaja naoružanja: Održano ročište u slučaju afere "Scout"

Klix.ba
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u slučaju afera "Scout", a vezano za trgovinu oružjem iz skladišta Oružanih snaga BiH u ''Tehničko-remotnom zavodu'' u Hadžićima.

Kompanija ''Scout'' iz Zagreba podnijela tužbu protiv odgovornih osoba. 'Scout'' je 25. oktobra 2009. godine zaključio sa ''Tehničkim-remontnim zavodom'' Hadžići ugovor o poslovnoj saradnji s ciljem efikasnije realizacije ugovora o kupovini viškova naoružanja kojeg je hrvatska kompanija zaključila sa Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine (MOBiH), te njihove isporuke krajnjim kupcima.

Zagrebačka kompanija navodi da je aneksom na ugovor, inače sklopljen dan kasnije, dakle, 26. oktobra 2009. godine, bila ugovorena i isporuka deset komada raketnih bacača (RAK 12) kalibra 128 milimetara i 20.000 komada raketa 128 mm za ručni bacač (RAK 12) iz skladišta Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Dogovoreno je da se isporuka robe obavi nakon plaćanja, ali zbog izvjesnih pravno-tehničkih problema, do realizacije posla nije došlo.

Međutim, suprotno ugovoru, osumnjičeni direktor ''Tehničko-remontnog zavoda'' Zijad Fazlagić i ostali su u periodu od 18. septembra 2010. godine do 5. novembra iste godine iz skladišta OSBiH ''neovlašteno, protivno ugovornim obavezama i propisanim procedurama te bez plaćanja robe, u svoje ime i za svoj računa, kao da su oni vlasnici'', izuzeli ručne bacače i rakete, te ih prisvojili, pisala je ranije Anadolija, prenoseći detalje iz prijave protiv odgovornih lica.

Firma iz Hrvatske smatra da je oštećena za više od 1,2 miliona američkih dolara. Naime, vrijednost ručnih bacača je 5.000 američkih dolara, a raketa 1,2 miliona dolara.

Damir Alagić, advokat firme "Scout" danas je za Klix.ba potvrdio da je ročište održano. Pojasnio je cijeli slučaj:

"Bez saglasnosti firme koja je dobila na tenderu iz skladišta Oružanih snaga BiH izvučeno je 20.000 raketa, 120 granata i 10 lansera. Na otpremnim listama se ne nalazi onaj ko je preuzeo, odnosno ne postoji pečat firme koja je to dobila na tenderu. Mi želimo dokazati da je bez saglasnosti onoga ko je dobio na tenderu izvučeno oružje, uz saglasnost nekoga iz Ministarstva odbrane... Odnosno, dokazujemo da se sve vrijeme vodi prljava igra koja se tiče nedostajanja oružja u skladištima OS BiH, odnosno u onom dijelu koji pripada entitetskim ministarstvima, odnsono s Vladi FBiH uvijek postoji problem da nedostaje određena količina oružja i municije", kazao je Alagić

Kako je precizirao u ovom trenutku "Scaut" tuži Tehničko-remontni zavod te ovlaštene osobe iz zavoda. U narednih nekoliko dana će "Scaut" podnijeti i krivičnu prijavu protiv ovlaštenih osoba u Ministarstvu odbrane za koja smatra da su učestvovali u nezakonitom izvlačenju oružja, dodaje Alagić.

"Danas su se iznosili dokazi na ročištu i predlagali svjedoci, između ostalog. Predstavnici Tehničko-remontnog zavoda su predložili da se sasluša i Dragan Kapetina", kazao je Alagić.