BiH
8

Pandurević: Gdje je nestalo 28.000 pušaka iz RS-a?

Piše: J. H.
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Aleksanda Pandurević, obratila se danas novinarima u Sarajevu sa pitanjem gdje je nestalo 28.000 pušaka iz Republike Srpske.

Pitanje Pandurevićeve odnosilo se na prodaju oružja iz Tehničkog remonta u Bratuncu koji je, kako je kazala, oštećen za znatna sredstva zbog nepovoljnih ugovora sa firmom Skaut.

"Riječ je o popravci oružja koje je kupljeno od bivših entitetskih ministarstva odbrane mimo procedura i po nekim mizernim cijenama o čemu Tužilaštvo BiH vodi istragu. Međutim, dok su oči javnosti bile uprte u poplave, na volšeban način ovo oružje je izvezeno iz zemlje. SDS će zatražiti da ovdje u Parlamentu raspravimo o tome. Kako je moguće da je ovo oružje dobilo dozvolu za izvoz?", pita se Pandurević.

Kao izvoznik Skautovog oružja, dodaje, pojavljuje je se Republička direkcija za promet oružja i vojne opreme RS-a a krajnja destinacija bila je Austrija.

"Čisto sumnjam da vojsci Austrije treba 28.000 pušaka i vrlo je upitno koja je krajnja destinacija. Možda je to Ukrajina ili neke druge zemlje koje su pod sankcijama. Ne znamo koji je to interes Republičke direkcije da bude paravan za jednu firmu sumnjivog ugleda u svijetu", dodala je ona podsjećajući na privatizaciju navedene firme iz Bratunca.